A kánikula miatt nem kell szmogriadót elrendelni

InfoRádió / MTI
2007. június 21. 13:49
A kánikula ellenére jelenleg nem kell szmogriadóval számolni, pedig a nyári melegben általában romlik a levegő minősége. Bibók Zsuzsa, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy hosszan tartó napsütés és csekély légmozgás következtében megemelkedik a felszínhez közeli ózon koncentráció a nagyvárosokban és környékükön.

Ez a jelenség most is megfigyelhető, ám a légszennyezettség a határértékeket nem lépi át egyik mérőállomásnál sem - mondta a főosztályvezető. Magyarázata szerint hiába tart a meleg hetek óta, a felhős égbolt és az enyhe légmozgás miatt mégsem gyülemlett fel a levegőben a kipufogógázokból a napsugarak hatására keletkező ózon.

Szmogriadó elrendelése, illetve az azt megelőző tájékoztatás kötelezettsége Európában nyáron általában az ózonszennyezésekhez kötődik.

Az előírások szerint amennyiben egy városban három órán keresztül több levegőtisztaság-mérő állomáson is 180 mikrogramm feletti köbméterenkénti ózont mérnek, akkor az önkormányzatoknak tájékoztatniuk kell a lakosságot, hogy az érzékenyebb emberek megelőzhessék panaszaikat.

240 mikrogramm felett

Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha 240 mikrogrammot is meghaladja a koncentráció. Ekkor általában forgalomkorlátozásokat vezetnek be a településeken.

Csütörtökön a legmagasabb ózonkoncentrációt Dorogon mérték, 99 mikrogrammot. Tavaly a legmagasabb érték nyáron Sopronban volt, akkor egy-egy órára 180 mikrogrammot jeleztek a berendezések.

Ózon miatt még soha


Szmogriadót ózon miatt eddig még nem rendeltek el Magyarországon. Bár azt sem lehet biztosan állítani, hogy nem fordult elő riadóhelyzet, mivel a mérések az európai uniós csatlakozás előtt nem álltak a mai szinten.

A talaj-közeli ózon panaszokat okozhat a légúti betegségekben szenvedőknél, például szem-, orr- és toroknyálkahártya-irritációt, köhögést, fejfájást okozhat.

A felszín-közeli ózon nem tévesztendő össze a magas légköri ózonnal, ami a nap káros sugarait kiszűrve az ózonpajzsot képezi.