Zöldség, gyümölcs: hiány nem, de magas árak várhatók

Infostart
2007. június 20. 14:26
A meleg miatt előbb érnek a gyümölcsök és kevesebb ideig adnak termést a bokrok, fák, mint az elmúlt években. A Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója áremelkedést prognosztizál.

A tavaszi fagy elvitte a gyümölcstermés felét, a melegben pedig gyorsabban érnek a gyümölcsök, amelyek közül többnek - például az epernek, a meggynek, a cseresznyének és a kajszibaracknak - a szezonja rövidebb ideig tart - mondta az InfoRádiónak a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Mártonffy Béla hozzátette: mivel a nagy melegben kevesebb idő áll rendelkezésre, hogy a termésekben kifejlődjenek az ízanyagok, ezért a gyümölcsök, bár édesek, nem olyan harmonikus zamatúak, mint máskor.

Az egyenetlen csapadékeloszlás miatt nem egyforma az ország különböző területein érő gyümölcsök minősége: ha a meggyet, cseresznyét sok eső éri, a termés felreped, ettől pedig könnyebben romlik - közölte a terméktanács elnöke.

"Mindenképpen nagyon nehéz szezonnak nézünk elébe" - jelentette ki Mártonffy Béla.

Komoly hiány zöldségből, gyümölcsből nem lesz, de miután gyorsan érnek véget az egyes szezonok, lehetnek rövidebb időszakok - talán július végén, augusztus elején -, amikor kisebb kínálati hiány előfordulhat - fűzte hozzá a terméktanács vezetője.

Már a fagykárok után is a tavalyiakhoz képest magasabb árakat vártak a Zöldség-Gyümölcs Terméktanácsnál, és Mártonffy Béla közölte: a prognózis nem változik, az árak ezután sem csökkennek majd.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást