Orbán: így elfogadhatatlan az uniós alapszerződés

Infostart
2007. június 20. 19:06
A Fidesz elnöke szerint Magyarország számára elfogadhatatlan egy olyan európai uniós alapszerződés, amelyben nincs benne a kisebbségek jogait védő passzus. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint technikai hiba történt, és a német elnökség már korrigált.

Orbán Viktor az InfoRádióban elmondta: értetlenül áll az előtt, hogy az alkotmányos szerződés legújabb munkaváltozatából kikerült a kisebbségek jogairól szóló szövegrész.

Az ezzel kapcsolatos mondat az alkotmányos szerződés legfontosabb része magyar szempontból - tette hozzá a volt kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy amikor az Országgyűlés megszavazta az uniós alapszerződést, valamennyi magyar párt ezt a szövegrészt tartotta a legnagyobb közös sikernek, vívmánynak.

Egyelőre nem világos, hogy a magyar diplomácia időben érzékelte-e a fenyegető veszélyt - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz vezetője közölte: szerda este részt vesz az Európai Néppárthoz tartozó szervezetek elnökségi ülésén, ahol elmondja aggályait.

Csütörtökön a néppárt csúcstalálkozóján is határozottan elmondom: ha a korábbi, kompromisszumos szöveg nem kerül vissza az alapszerződésbe, akkor az a magyar nemzeti érdekek szempontjából elfogadhatatlan - jelentette ki Orbán Viktor.

Gál J. Zoltán: Berlin már korrigált

Technikai hiba miatt maradt ki az uniós alkotmányos szerződés legújabb munkaváltozatából a kisebbségek jogait védő passzus - mondta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Gál J. Zoltán közölte: a magyar kormány figyelmeztette a német elnökséget a tévedésre, amit Berlin korrigált.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást