Mégse kérdezze meg mindig kezelőorvosát, gyógyszerészét?

Infostart
2007. június 20. 11:30
"A kockázatokról és a mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét." Úton-útfélen olvasható és hallható ez a mondat a különböző gyógyszerreklámokban, sőt egy újabb hirdetésben egy cég a háziorvosokhoz irányítja azokat is, akik a dohányzásról akarnak leszokni. A háziorvosok viszont nem örülnek.

Gyakorlatilag ma már a legkisebb gyerek is kívülről fújja a szlogent: "A kockázatokról és a mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét".

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke viszont felháborítónak és sértőnek tartja, hogy a vény nélkül kapható készítményeket a háziorvosok segítségével akarják értékesíteni, az előbb idézett felhívást pedig kiüresedett mondatnak tartja.

Kertai Aurél az InfoRádióban azt mondta: bármilyen recept nélkül kapható gyógyszert ezzel reklámoznak, pedig ha vény nélkül kapható, akkor a háziorvosoknak semmi közük hozzá.

"Olyan szerek esetében is ezt reklámozzák, amihez végeredményben semmi közünk. Kozmetikai szerektől kezdve majdnem mindenre ezt írják rá, pedig ezeknek semmi közük sincs a gyógyszerekhez" - fogalmazott a MOK Háziorvosi Szekciójának elnöke.

Kertai Aurél szerint ráadásul a dohányzásról való leszoktatás olyan szempontból is komplikáltabb kérdés, hogy ahhoz meg kell vizsgálni a beteget, meg kell nézni a tüdőparamétereit, a szedni kívánt szer esetleges átfedéseit, mellékhatásait.

Az ezzel kapcsolatos reklámszövegben a kamarai vezető szerint az a sértő, hogy a vizsgálatot úgy teszik a háziorvosok feladatává, hogy a profitorientált cég akar magának ebből hasznot húzni.

Kertai Aurél úgy véli: először fejben kell eldönteni, hogy valaki le akar-e szokni, ha igen, akkor kell csak orvoshoz fordulni. Ilyenkor a háziorvos ajánl gyógyszereket, de nem egyfajtát és nem a reklámok, hanem a beteg szervezete alapján.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást