Az életükért küzdenek a haszonállatok

Infostart
2007. június 20. 18:40
Létfenntartásukért küzdenek a gazdasági haszonállatok a kánikulában, ezért visszaesett az állattenyésztési ágazat termelékenysége - mondta az InfoRádiónak a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. Wagenhoffer Zsombor hozzátette: a haszonállatok zöme 25 Celsius-fok felett már nem érzi jól magát, ezért a zárt tartásban nevelt állományoknál fokozták a léghűtést, sőt, a tejelő szarvasmarhák párazuhanyt, a nyulak pedig légkondicionálót is kaphatnak.

A gazdasági haszonállatok szenvednek a kánikulában: a szarvasmarhák komfortzónája 5 és 25 Celsius-fok között van, ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, az megterheli az állatok szervezetét, kevesebbet esznek, így kevesebb tejet is adnak, ezért is csökken az ágazat termelékenysége - mondta az InfoRádiónak a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Wagenhoffer Zsombor hozzátette: rendkívül fontos, hogy ilyenkor megfelelő mennyiségű víz álljon az állatok rendelkezésére.

A baromfit zárt tartásban nevelik, télen-nyáron meghatározott hőmérsékleti viszonyok között, a tartás körülményei - a fényviszonyokat, a szellőztetést és a hőmérsékletet - azonban befolyásolhatók.

A szárnyasokat ennek ellenére is megviseli a nagy meleg: az állatok súlygyarapodása az étvágytalanságuk miatt visszaesik, ellenben ők is több vizet fogyasztanak - közölte az állattenyésztők szövetségének ügyvezető igazgatója.

Mivel a nyulak rendkívül érzékenyek, tartásuknál fontos, hogy akkor is hűsölhessenek, ha odakint tombol a forróság, a többi gazdasági haszonállat esetében ventillációval és szellőztetéssel védekeznek a meleggel szemben. A szarvasmarhákat fejés előtt párazuhanyon hajtják keresztül - fűzte hozzá Wagenhoffer Zsombor.

Az állatokat nagy melegben csak a legindokoltabb esetben érdemes szállítani, és az is bizonyos, hogy a kánikulában kevésbé szaporodóképesek, hiszen szinte a létfenntartásért küzdenek - mondta a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást