Ha az orvos másképp nem rendeli: háromhavi gyógyszer a krónikus betegeknek

Infostart
2007. június 19. 21:08
Az egészségügyi reformmal egy időben hatályba lépett gyógyszerfelírási kormányrendelet szerint a krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket akár három hónapra előre is fel lehet írni - mondta az InfoRádiónak az orvosi kamara háziorvosi szekciójának vezetője Kertai Aurél hozzátette: ha ennél rövidebb időközönként kontrollvizsgálatok szükségesek, azokra kötelező visszarendelni a beteget akkor is, ha gyógyszereit már felírták.

A jelenlegi szabály lehetővé teszi, hogy krónikus betegség esetén a rendszeres szedett gyógyszereket két vagy három hónapra előre is fel lehet írni a betegeknek - mondta az InfoRádiónak az orvosi kamara háziorvosi szekciójának vezetője.

Kertai Aurél hozzátette: azoknak a betegeknek, akiknek állapota rendszeres kontrollt követel, az orvos saját belátása szerint írja fel a gyógyszert egy vagy több hónapra előre; ilyenek például a véralvadásgátló készítményt szedő páciensek.

A szakorvos által javasolt, szintén tartósan szedett gyógyszert a háziorvos nagyobb adagban is felírhatja, a javaslat lejárati idején túl azonban nem - közölte az orvosi kamara háziorvosi szekciójának vezetője.

Kivételes esetekben - például hosszabb utazás esetén - az ilyen, szakorvos által javasolt gyógyszereket akár hat hónapra előre is fel lehet írni, ezt azonban meg kell indokolni, hiszen ezt az egészségbiztosító kiemelten ellenőrzi - fűzte hozzá Kertai Aurél.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást