Bátor cél: hetven százalékos foglalkoztatottság

Infostart
2007. június 19. 06:30
A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának nemrég megválasztott elnöke visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a költségvetési és államháztartási deficitért a közszféra mérete lenne a felelős.

Varga László, az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy az érdekképviseletek, köztük a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elfogadhatatlannak tartja, hogy a politika és a gazdaság a költségvetési és államháztartási deficitért a közszférát méretét és béreit teszi felelőssé.

A magyar közszolgálati bérek uniós összehasonlításban igen rossz képet mutatnak, miközben a magyar gazdaság teljesítményének összevetése már jobb eredményt hoz - közölte a szakszervezeti vezető.

Elmondta, hogy míg a gazdasági teljesítmény az uniós átlag 50 százaléka felett van, addig a kereset színvonala nem éri el az európai átlag egyharmadát.

Egyes, kvalifikált munkaerőt igénylő területekről, például az egészségügyből, a kutatásból és a felsőoktatásból már megkezdődött az elvándorlás - tette hozzá Varga László.

Rámutatott arra, hogy az egyik legfontosabb céljuk a teljes foglalkoztatottság elérése.

Varga László szerint a hetven százalékos foglalkoztatási szint már teljes foglalkoztatottságnak tekinthető.

Az adott ország munkaerőpiacát nemcsak a munkanélküli ráta jellemzi, hanem az, hogy a munkaképes korúak közül hányan dolgoznak, és akiknek nincs állásuk, azok esetleg tanulnak vagy képzettség hiányában képtelenek elhelyezkedni - mondta az érdekképviseleti vezető.

Hozzátette: olyan költségvetési kereteket kell kialakítani, amelyek a tőkét és a gazdaságot munkahelyteremtésre ösztönzik.

Hanganyag: Szûcs Péter


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást