Unokája emlékezett Nagy Imre halálára

Infostart
2007. június 15. 11:54
Zártkörű megemlékezést tartottak Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 49. évfordulóját megelőző napon, pénteken. Nagy Imre unokája meghívta a parlamenti pártok vezetőit, akik közül az MSZP, az SZDSZ és az MDF elnöke részt vett az eseményen, Orbán Viktor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP vezetje egyéb programjaik miatt nem tudtak megjelenni. Nagy Imre unokája az InfoRádiónak azt mondta: mártírjaink halálának az a legfontosabb üzenete, hogy a nemzet egysége nélkül nem jutunk előre.

"Mint minden évben, az idén is elgondolkodtam afelől, hogy igazából volt-e értelme a jelen helyzetet nézve az ő haláluknak" - mondta az InfoRádiónak Nagy Imre néhai miniszterelnök unokája, aki szerint akkor állíthatnánk, hogy megtettünk mindent mártírjainkért, ha a mostani megosztottságot legalább enyhíteni próbálnánk.

Jánosi Katalin hozzátette: próbálta a gyász hangulatát és az emlékezés méltóságát arra felhasználni, hogy a parlamenti pártok vezetőit egy főhajtás erejéig összehozza, és azt remélte, hogy léteznek még olyan értékek, amelyek a hétköznapi csatározások fölött állnak.

A zártkörű, csendes megemlékezésen László atya mondott beszédet, a pártelnökök megtekintették a Nagy Imre-házat, megörökítették gondolataikat az emlékkönyvben, majd egyetlen közös koszorúval emlékeztek a mártírokra - közölte az egykori miniszterelnök unokája.

Jánosi Katalin bízik abban, hogy nagyapja halálának ötvenedik évfordulóján minden parlamenti párt elnöke megjelenik.

Hozzáfűzte: fontos, hogy az emberek együtt próbálják meg az előttük álló nehéz feladatokat megoldani, és békében éljenek egymással.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást