Török Gábor: "Furcsa lenne, ha Gyurcsány saját utódlásán dolgozna"

Infostart
2007. június 15. 19:39
A Vision Consulting igazgatója szerint a pénteki kormányátalakítás után annyit lehet látni, hogy kicsit mindenki máshová került, mint volt korábban, szervezeti, politikai rendet nem nagyon lehet a döntés mögött látni. Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: ez mostantól Gyurcsány-Kiss kormány lesz.

A Vision Consulting igazgatója szerint a miniszterelnök által bejelentett kormányátalakítás nyomán egyelőre csak a személyi viszonyok átrendeződése látszik, és nem szervezeti változtatás.

Török Gábor Kiss Péter kancelláriaminiszteri kinevezéséről azt mondta: azzal, hogy Gyurcsány Ferenc helyettesévé teszi Kiss Pétert, azzal maga mellé is állítja, így közös lesz a felelősség is.

"Ez mostantól fogva Gyurcsány-Kiss kormány lesz. Kiss Péter esetleges utódlása így nem egy belső palotaforradalom eredménye lehet, hanem legfeljebb Gyurcsány Ferenc akaratából következhet be" - vélekedett a politológus.

Török Gábor úgy vélte: ugyan Gyurcsány Ferenc megszervezhet egy miniszterelnök cserét és erre Kiss Péter lenne a legideálisabb alany, ugyanakkor furcsa lenne, ha a miniszterelnök a saját maga utódlásán dolgozna.

Mint 2004-ben Medgyessy

A Vision Consulting igazgatója emlékeztetett arra, hogy 2004 nyarán már volt egy hasonló kormányátalakítási elképzelés, akkor Medgyessy Péter szeretett volna változtatni.

Három évvel ezelőtt sem elsősorban Csillag István gazdasági miniszter leváltása volt az oka az SZDSZ kihátrálásának, sokkal inkább az, hogy a kisebbik koalíciós partner nem látta az értelmét annak, hogy mindenki máshova ül.

Török Gábor szerint a liberális párt szempontjából a két tárca nélküli miniszteri poszt létrehozása is támadható, mert olyan emberek kerülnének fontos pozícióba, akiről közismert, hogy nem az SZDSZ kedvenc szocialista politikusai.Az SZDSZ kezében a döntés

"Ha akarja, az SZDSZ könnyedén elfogadhatja a javaslatot, de ha nem akarja, akkor ez egy kiváló alkalom lehet arra, hogy kemény állásponttal álljanak elő. Ez egy lehetőség az SZDSZ számára" - fogalmazott a politológus.

Török Gábor szerint miután az SZDSZ már sok kísérletet tett a távolodásra, hosszú (vagy rövid) távon a liberális párt csak úgy tudja elhitetni különállását, ha demonstratív akcióhoz folyamodik, ami a kilépés lehet.

Mikor érdemes kilépni?

A Vision Consulting igazgatója szerint 2008, esetleg 2009 eleje lehet az utolsó időpont, amikor az SZDSZ értelmes módon kiléphet a koalícióból, ha az nem vonja magával a parlament feloszlatását.

Egy kisebbségi kormány működőképes lehet, hiszen a parlamentben 190 szocialista képviselő van és mivel a többséghez 194 szavazat kell, így adott esetben még az MDF külső támogatására sem lenne szükség, csak arra, hogy például a liberális képviselők nem menjenek el szavazni.