Gyurcsány kormányfőváltásra készül?

Infostart
2007. június 15. 16:32
A Századvég Alapítvány elnöke szerint a kormányfő azzal, hogy a szocialista párt legerősebb embereit még magasabbra emelte a kormányban, a további párton belüli ellentéteket akarta elkerülni. Stumpf István az InfoRádióban azt mondta: Gyurcsány Ferenc vagy semlegesíteni akarta legfőbb riválisát, Kiss Pétert, vagy előkészíteni neki a miniszterelnöki széket.

A miniszterelnök bejelentette: Kiss Péter jelenlegi szociális és munkaügyi miniszter váltja a Miniszterelnöki Hivatal élén Szilvásy Györgyöt, aki a jövőben a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli majd miniszterként. Kiss Péter helyére Lamperth Mónika érkezik az önkormányzati és területfejlesztési tárcától, őt pedig Bajnai Gordon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője váltja.

Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság vezetője tárca nélküli miniszter lesz, Vadai Ágnes szocialista képviselő pedig az új honvédelmi államtitkár lesz, Iváncsik Imre eddigi HM-államtitkár pedig Szilvásy György államtitkára lesz.

További részleteket itt olvashat a kormányátalakításról.

"A kormányfő előre menekült" - fogalmazott Stumpf István, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere, aki szerint Gyurcsány Ferenc a mostani lépésével számos ponton keresztülhúzta azokat az elveket, amelyeket a kormánya felállításakor lefektetett. Például növelte a kabinettagok és az államtitkárok számát, és bonyolultabbá tette a kormányzat működését.

Szekeres Imre felügyelet alatt

Stumpf István szerint a miniszterelnök láthatóan tart Szekeres Imre honvédelmi minisztertől, ezért Vadai Ágnes államtitkári kinevezésével "politikai felügyelet" alá helyezte.

A személycserékből a Századvég Alapítvány elnöke arra következtet, hogy a kormányfő megpróbálja politikai tőkéjét növelni az újabb kormányzati intézkedések előtt azzal, hogy az MSZP erős embereit még erőteljesebben vonja be a kormányzásba.

Kormányfőváltás előtt?

Stumpf István azt a forgatókönyvet sem zárta ki, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszteri kinevezésével egy esetleges kormányfőváltást készít elő számára. Kifejtette: olyan fontos szerepet adott neki a kabinetben és a közigazgatás irányításában, amely sokkal inkább politikai, mint szakmai irányítói poszt.

Szerinte egy politikus a legfontosabb riválisának csak akkor ad ilyet, ha semlegesíteni akarja, vagy akkor, ha arra készül, hogy átadja a posztját neki.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást