A menedzserek nem szeretnének előre hozott választásokat

Infostart
2007. június 15. 10:15
Az egészségügyi reform mellékhatásaként ősz óta több kórházat privatizáltak, mint korábban összesen - írja a Heti Válasz. Míg tavaly augusztusig csak négy privatizált kórház volt Magyarországon, mára a számuk több mint kétszeresére nőtt.

Szemben a nyugati folyamatokkal, ahol a működtetési jogért esetenként milliárdos összegeket tesznek le a befektetők, nálunk lényegében ingyen, az adósságállomány átvállalása fejében jutnak hozzá milliárdos értékű ingatlanok használati jogához és a tb-finanszírozáshoz.

Így vette át például Magyarország piacvezető kórházműködtető cége, a Hospinvest Zrt. a hatvani és a gyöngyösi kórház működési jogát.

Az egészségpolitika nem alakított ki monopólium-ellenes szabályt, így Heves megyében előfordulhat, hogy a betegek akármelyik kórházat keresik fel, mindig ugyanannak a konszernnek az ajtaján kopogtatnak. Emiatt pedig a cikk szerint megszűnhet a betegekért folytatott verseny, és ez a korábbinál is kiszolgáltatottabbá teheti a pácienseket.

Figyelő

A hazai vállalatvezetők többsége szerint a kormány összetétele nem befolyásolja lényegesen az ország gazdasági helyzetét, egy esetleges előrehozott választás pedig kifejezetten ártana a gazdaságnak - derül ki egy a Figyelő által készíttetett felmérésből.

A cégvezetők a legnegatívabban a kormány adóemelési döntéseit, az egészségügyi reform lépéseit, a járulékemelést, majd a különadó bevezetését értékelték.

A menedzserek szerint a kabinet bátor, de gyakran kapkod, gyors és határozott, de nem elég körültekintő, koncepciózus jövőképpel rendelkezik, de a gyakorlati megvalósítás területén ez inkább merevséggel, mint rugalmassággal párosul.

Közel fele-fele arányban oszlott meg a vállalatvezetők véleménye arról, hogy a Gyurcsány-kormány felelősségteljes-e vagy inkább felelőtlen, következetes vagy következetlen, kizárólag a megszorításokra koncentrál, vagy szeretne strukturális reformokat is végrehajtani.

HVG

Egyre több jel utal arra, hogy a titkosszolgálatok átmentették az 1990 előtti állambiztonság számítógépes adatbázisát - írja a Heti Világgazdaság.

Az, hogy az egykori pártállami állambiztonság számítógépes adatbázisai egyáltalán léteznek és működőképes állapotban vannak, csak az elmúlt egy-két évben derült ki.

A Nemzetbiztonsági Hivatal pár éve Kondor Katalin volt rádióelnök úgynevezett 6-os kartonjának igazságtartalmát próbálta megerősíteni egy olyan dokumentummal, amely nyilvánvalóan ebből az adatbázisból származott.

A múlt héten pedig egy Martonyi Jánosról szóló dokumentum másolatát közölte az Élet és Irodalom, de ez nem az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származott.

A dolog érdekessége, hogy a politikai rendőri funkciókkal összefüggésben keletkezett iratokat a nemzeti érdekeket érintő dokumentumokon kívül, a titkosszolgálatoknak már évekkel ezelőtt át kellett volna adniuk a levéltárnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást