Gyurcsány: "Önök el akarják söpörni a baloldalt"

InfoRádió / MTI
2007. június 14. 14:55
"Önöket nem a beszédem érdekli, hanem én. Meg szeretnének buktatni. Meg a kormányomat. Meg elsöpörni az egész baloldalt. Szerintem egyik sem fog sikerülni" - kezdte felszólalását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országgyűlésben az Egy éves az őszödi beszéd címet viselő, fideszes képviselők által kezdeményezett vitanapon.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány megbuktatása azért nem fog sikerülni, mert a kabinet tisztességgel végzi a dolgát és sok-sok év után először meri vállalni azokat az átalakításokat, amelyek megtétele nélkül Magyarország sokat veszítene.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, lehet kígyót-békát kiabálni a baloldalra, de az progresszív, erős és mértékadó politikát folytat, és a liberálisokkal együtt tovább fog kormányozni.

A kormányfő azt mondta, a jobboldal túszul ejtette az őszödi beszédet azzal, hogy a félórás szövegből néhány percet kiragadott és azt "tiszteletreméltó hatékonysággal" sulykolta. Akár egy jól szervezett hadsereg.

Gyurcsány Ferenc szerint ahogyan a szöveget, Magyarországot is túszul ejtették tavaly ősszel.

"Amit igazán sajnálok, a beszéd stílusán túl (...), hogy a beszéd ürüggyé vált valami vállalhatatlanhoz, valami olyasmihez, ami rossz fényt vetett Magyarországra, pedig ez a beszéd a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legszenvedélyesebb igazságbeszéde, egyértelmű, őszinte, szókimondó" - hangoztatta.

A kormányfő ezután felolvasta az őszödi beszédnek azt a változatát, amelyet - mint kifejtette - nyilvánosan is elmondott volna. Ezt azzal indokolta, hogy hisz a beszéd valódi tartalmában.
Gyurcsány Ferenc ezután úgy folytatta felszólalását, hogy felolvasta az őszödi beszédnek azt a változatát, amit saját szavai szerint a nyilvánosság előtt is elmondott volna.

A miniszterelnök beszéde alatt a Fidesz- és a KDNP-frakció tagjai kivonultak a parlamentből.

Ez a zavarba ejtő helyzet az Önök kérték, mégsem kérnek belőle címet viselhetné. Van némi zavar abban, hogyan kell normálisan vitatkozni - reagált a kormányfő a Fidesz kivonulására.Az MSZP vezérszónoka szerint a politikai alvilág bugyraiba vezet az őszödi beszéd fondorlatos megszerzése, alapvető üzenetének meghamisítása, néhány mondatának szövegkörnyezetéből való önkényes kiemelése.

Göndör István "jobboldali hecckampánynak" nevezte a Fidesz elmúlt évben tanúsított politikáját és felolvasta - szavai szerint - Gyurcsány Ferenc "titkos, alternatív beszédét", amit végül is nem mondott el tavaly májusban, inkább - mint mondta - a szocialista frakciót felrázó, önmarcangoló, helyenként valóban nyers beszédet választotta.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd "szalonképessé torzított" változatát mondta el az Országgyűlésben.

A legnagyobb ellenzéki párt vezérszónoka az őszödi beszédből, illetve Debreczeni József közíró Gyurcsány Ferencről szóló könyvéből idézett, szavai szerint igazolva álláspontját, hogy a kormányfő a politikai gyűlöletet, az általános bizalmatlanságot hozta be Magyarországra.

"Vagy ne használja őket, vagy távozzon és vigye magával" - szólította fel a teremben ülő miniszterelnököt a Fidesz frakcióvezetője.

Az SZDSZ számára megkönnyebbülést, az "ígéretcunamik" végét jelentette az őszödi beszéd, a KDNP számára a hazugság új korszakának kezdetét, az MDF-nek pedig egy olyan beszédet, amely nem csak a miniszterelnököt, hanem az egész politikai elitet járatta le.