Kína megteremtette a modern rabszolgaságot

Infostart
2007. június 13. 06:19
Nemzetközi sajtóhírek szerint Kína megteremtette a modern rabszolgaságot. A nemzetközi cégek megrendeléseit ugyanis kínai bebörtönzöttekkel gyártatják le, a munkáért pedig nem fizetnek számukra.

Kínában dolgoztatják a bebörtönzötteket. Egy déli tartományban élő vállalkozó a SkyNews riporterének elmondta, hogy ha munkásokra lenne szüksége, azonnal találna bebörtönzötteket, akik elvégzik a munkát. Mindezért neki természetesen fizetnie kell a hatóságoknak.

A rabok azonban gyakran csak egy almát kapnak havibérként.

A nemzetközi jogvédő szervezetek természetesen tiltakoznak, a botrányba pedig nagy nemzetközi cégek is belekeveredtek már. Nemrég a Coca Coláról derült ki, hogy karácsonyi promóciós ajándéktárgyaikat kínai bebörtönzöttek varrták számukra.

Egy férfi azt mesélte, hogy neki a börtönévei alatt esernyőket kellett készítenie. Aki lassan dolgozott, azt cipővel verték meg a börtönőrök, volt, akit naponta ütöttek meg.

A kínai illetékesek azonban mindezt tagadják. Szerintük az erről szóló cikk írója nem győződött meg arról, hogy a megkérdezettek valóban raboskodtak-e kínai börtönökben, illetve arról sem, hogy a dolgozó emberekről készült fotók kínai büntetés-végrehajtási intézményekben készültek-e.