Két hét és kezdődik a dinnyeszezon

InfoRádió / MTI
2007. június 13. 12:57
Már a hétvégén megkezdődik a dinnyeszedés Medgyesegyházán és környékén, nagyobb mennyiségben pedig két hét múlva indul a szezon - közölte a település polgármestere, egyébként maga is régi dinnyetermesztő.

A magyar piac több mint felét ellátó Medgyesegyháza polgármestere szerint két hét múlva indul a szezon, bár már a hétvégén is megkezdődik a gyümölcs leszedése.

Nagy Béla a várható felvásárlási árakról még nem tudott beszámolni, ám azt elmondta, hogy jelentős az érdeklődés az idei termés iránt, s ezt az ár szempontjából stabilizáló tényezőnek nevezte.

A régi dinnyetermesztő polgármester szerint a Magyarországról a külpiacokra kerülő dinnye szintén több mint ötven százaléka a térségből származik. A medgyesi dinnye hagyományosan legnagyobb piaca Lengyelország, de jelentős mennyiséget szállítanak Csehországba, Szlovákiába és a balti államokba.

Az idei termés szerinte a térségben közepesnek ígérkezik, bár a gazdák még tartanak attól hogy egy-egy jégeső akár alapos kárt is okozhat.

Tavaly a hűvös időjárás miatt Magyarországon a dinnyeszezon késve indult, a dinnyetermő területek 25-30 százaléka kisebb-nagyobb mértékben károsodott.