A rendes bíróságok terheit csökkenti a választott bíróság

InfoRádió / MTI
2007. június 13. 23:09
Fennállásának 17 éve alatt 80 ügyet fejezett be a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választott Bíróság, az utóbbi négy évben a perérték 21,5 milliárd forintot tett ki - mondta Kraude Adrienne elnök szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választott Bíróság és a Fővárosi Bíróság tudományos tanácskozását követő sajtótájékoztatón Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke elmondta: a választott bíróságon lezajlott ügyek a rendes bíróságokat tehermentesítik, ezért megállapodás született arról, hogy a választott bíróság tárgyalótermet kap a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. (A bérleti díj képletes, viszont a rezsit egészében fizeti a választott bíróság.) Hasonló megállapodást akarnak kötni a Magyar Bíróképző Akadémiával, hogy a választott bírák pervezetési ismeretekhez jussanak.

Az 1990-es alakulás óta az első években alig volt ügy, majd az ügyszám gyarapodni kezdett, így máig 80 ügyet fejeztek be. Az ügyek 90 százaléka tőkepiaci jellegű volt és csak 10 százalékot tettek ki a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatosak. A perérték 2003 óta 21,5 milliárd forint volt. Ezt a különbíróságot az értéktőzsde, valamint a Magyar Bankszövetség alapította.

Miután az eljárás egyfokú - fellebbezni nem lehet - így jóval gyorsabb a rendes bíróságnál. Általában pár hónap alatt lezárnak egy ügyet.

A külön bíróságot igénybe vevők az államnak illetéket fizetnek, továbbá bírói díjat is kell fizetniük, ez utóbbi 70-80 százaléka a bírák munkadíja, a többi a bíróság fenntartására szolgál, de ez nem elegendő, így az alapítóknak is kell még pénzt betenniük a kasszába.

A választott bíróság 1,5 millió forint perérték felett olcsóbb, mint amennyibe a rendes bíróság két fokozatának az igénybevétele kerül. Például 5 millió forintos pertárgy értéknél a rendes bíróság első és másodfokú eljárása 600 ezer forintba, míg a választott bíróság közel 500 ezer forintba kerül.