Nemsokára nem lesz, aki eloltsa a tüzet Budapesten

Infostart
2007. június 12. 10:29
Kevés a tűzoltó a fővárosban: több mint nyolcvan álláshely betöltetlen, és idén több százan készülnek nyugdíjba is. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság humánpolitikai főosztályának vezetője szerint ma már egyre kevesebben jelentkeznek tűzoltónak a felvételi követelmények szigorítása és az alacsony fizetés miatt.

Rövid időn belül ugrásszerűen megnő majd a létszámhiány a fővárosi tűzoltóságnál, a hivatásos állományt érintő nyugdíjszabályok változásai miatt ugyanis sokan, a felmérések alapján 124-en szeretnének nyugállományba vonulni - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság humánpolitikai főosztályának vezetője.

Molnár Zsuzsanna hozzátette: augusztus 1-jével legalább harminc főt vennének fel a tűzoltósághoz.

Olyan 18 és 35 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik legalább szakmunkás végzettséggel rendelkeznek.

Az érettségizetteket előnyben részesítik, akárcsak azokat, akiknek C-kategóriás jogosítványuk van - közölte az ezredes.

Korábban a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnál közel tízszeres túljelentkezés volt a vonulós tűzoltói állományba, mára a jelentkezők száma visszaesett, és közülük is csupán körülbelül 40 százalék alkalmas tűzoltónak - mondta Molnár Zsuzsanna.

Az ezredes úgy véli: az érdeklődés visszaesésének oka elsősorban az alacsony bérezés, egy öt-hat éve szolgálatot teljesítő vonulós tűzoltó 104 ezer forint nettó fizetést visz haza.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást