Mire elég Budapesten 300 rendőr?

Infostart
2007. június 12. 17:12
Naponta körülbelül 300 rendőr járőrözik Budapesten, ami a napi feladatok függvényében változhat - tájékoztatta az InfoRádiót a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Arra a kérdésünkre, hogy ez a létszám elegendő-e, az új fővárosi főkapitány beiktatása előtt nem kívánt válaszolni a BRFK. Szlovákiában sem túl közlékenyek a létszámot illetően a hatóságok, ráadásul egy felmérés szerint a szlovák közvélemény kifejezetten elégedetlen a "közeggel", mert korruptnak és erőszakosnak tartják a rendőröket. Németországban valamivel olajozottabban mennek a dolgok, ottani tudósítónknak pontos számokat is sikerült megtudnia.

A kérdés, hogy mennyi rendőr teljesít szolgálatot a fővárosban egy este, akkor merült fel utoljára, amikor május közepén, a 21 éves nő állítólagos megerőszakolásával kapcsolatban nyomozó hatóság nem adott választ arra, hány szolgálatban lévő rendőr fotójából kellene kiválasztania az áldozatnak a feltételezett elkövetőket.

Az ügyben nyomozó ügyészség képviselője magától értetődőnek tartotta, hogy nem válaszol arra a kérdésre, pontosan hány rendőr van szolgálatban esténként Budapesten. A szóvivő nem indokolta a válasz megtagadását.

A kérdéssel megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ahol némi bizonytalanságot okozott annak eldöntése, vajon nyilvános adatnak számít-e a szolgálatban lévő rendőrök létszáma, és ha nem, akkor miért nem.

300+X=?

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese - kihasználva a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján rendelkezésre álló 15 napot - levélben arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy "a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a közterületi feladatokat mindig a szükséges létszámmal látják el, mely a napi és aktuális feladatokhoz igazodva változó".

A levélből kiderül, hogy általában körülbelül 300 rendőr teljesít szolgálatot a főváros utcáin a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományából. Az írás felhívja a figyelmet, hogy ez kizárólag a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök száma, mely az ellátandó feladatok jellegétől függően növekedhet, például ha külön akciókat, ellenőrzéseket, vagy úgynevezett portyaszolgálatot rendelnek el.

Mindennek ismeretében ismételten megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy megkérdezzük, elegendő-e, ha 300 járőr vigyázza egy kétmilliós város biztonságát.

A rendvédelmi szerv kommunikációs osztályán azzal hárították el érdeklődésünket, hogy a létszámra vonatkozó kérdésben még nem ismerik az új főkapitány álláspontját, és addig nem kívánnak nyilatkozni, amíg Tóth Gábort pénteken ki nem nevezik.

Hanganyag és szöveg: Litauszky Balázs

Berlinben 16 ezer rendőr vigyáz - néha több

A 3,5 millió lakosú Berlinben naponta átlagosan 16 ezer rendőr teljesít szolgálatot. Azonban mint a rendőrség szóvivője elmondta, az esti órákra emelik a létszámot, míg délelőttönként kevesebb szolgálattevő is elegendő a biztonság fenntartására, mivel napközben általában kevesebb baleset és bűncselekmény történik, mint az esti órákban.

A berlini rendőrök munkaidejére vonatkozó immár több éve tartó kísérlet keretében a havi 40 órát a beosztás szempontjából a várható igényekhez igazítják, így különleges esetben egy-egy rendőr akár 12 órás szolgálatra is behívható, de az elöljáróknak gondoskodniuk kell legalább 12 óra pihenőről is.

Politikai események, mint a múlt heti G-8 csúcs idején gyakori az ilyen hosszú műszakok alkalmazása. A német fővárosban a rendőrök közel fele nem helyben lakik, ezért a belügyminisztérium az őrsök közelében lakásokat tart fenn azok számára, akik szolgálattételeik között nem tudnak hazautazni.

Ennek hivatali szempontból is nagy előnye van, mert rendkívüli esetekben, mint a labdarúgó-mérkőzéseket követő váratlan kilengések lecsillapítására, gyorsan lehet riadóztatni a rendőralakulatok tagjait.

Hang és szöveg: Vincze András (München)
Pozsony: elégedetlen közvélemény

A szlovák főváros lakossága nem nagyon bízik a rendőrökben, egy felmérés szerint a pozsonyiak elégedetlenek a hatóságok munkájával.

A belügyminisztérium által nemrég végzett internetes felmérésből kiderül, hogy a legtöbben a rendfenntartók arroganciájára, pökhendiségére, jogkörükkel való visszaélésükre és korrupcióra panaszkodtak.

Azt is sokan nehezményezték, hogy az utcákon, főleg a lakótelepeken kevés a rendőr, az intézkedésekre általában csak megkésve kerül sor.

A 450 ezer lakosú szlovák főváros egyik égető problémája a rendőrhiány. Papíron ugyan csaknem telített az állomány, az utcákon azonban ez nem látható.

Megakadt átszervezés

Robert Kalinák, a Fico-kormány belügyminisztere egy évvel ezelőtt - röviddel hivatalba lépése után - olyan átszervezést hirdetett meg, amelynek célja az volt, hogy az íróasztalok mögül az emberek közé, az utcákra küldje a rendőröket.

A nagy felhajtással megindult átszervezés azonban lassan elakadt, nem sok változás történt az elmúlt 12 hónapban. Nem hivatalos források szerint naponta 80-100 rendőrrel kevesebb teljesít szolgálatot, mint amennyi kellene.

Nem bizonyult szerencsés húzásnak, hogy a fővárosi kerületi rendőrparancsnokságokat tavaly összevonták a szomszédos járási rendőralakulatokkal, így a pozsonyi rendőrparancsnokságnak a hatáskörébe nem csupán a főváros, hanem több közeli nagy járás rendjének és biztonságának a felügyelete is tartozik.

Hang és szöveg: Protics János (Pozsony)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vincze András tudósítása a berlini helyzetrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Protics János tudósítása Pozsonyból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást