"Válaszút előtt áll az emberiség"

Infostart
2007. június 7. 07:13
A globalizáció olyan szükségleteket hoz létre, amiket csak ő tud kielégíteni - mondta Bogár László az InfoRádió Aréna című műsorában. A közgazdász egyetemi tanár szerint válaszút előtt áll az emberiség, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a nekiszabadult tőkét meg kellene fékezni. Hozzátette: Afrika gondjainak a megoldásához a jelenleginél ötvenszer, vagy százszor nagyobb anyagi segítségre lenne szükség.

A globális gazdaságban van egy hisztérikus kényszer arra, hogy minél gyorsabban pörögjön - vélekedett Bogár László az InfoRádió Aréna című műsorában. A közgazdász egyetemi tanár kiemelte: a globalizáció olyan szükségleteket hoz létre, amelyeket csak ő maga tud kielégíteni.

Korunk hőse a "konzumidióta", aki akkor is fogyaszt, ha nincs rá szükség, és ha nincs meg erre a fedezete - mondta az egyetemi tanár.

Bogár László kifejtette: a globális gazdaság negatív következmények érezhetőek.

Válaszút előtt áll az emberiség, ugyanis meg kell találnia a módját az elszabadult világtőke megfékezésének - emelte ki a közgazdász.

Az elmúlt évtized nem hozott javulást Afrika életében - vélekedett az egyetemi tanár.

Bogár László szerint az afrikai kontinens problémáinak megoldásához a jelenleginél ötvenszer, vagy százszor nagyobb anyagi segítségre lenne szükség. A földrész országai jelenleg a jelképes nagyságú segélyeket sem tudják befogadni - tette hozzá.

A G8-ak találkozójának egyik témája az lesz, hogy a helyes kormányzás formáit kellene helyreállítani - hangsúlyozta Bogár László.

Szerző: Kaposi Dávid

Hanganyag: Szûcs Péter


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bogár László 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bogár László 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást