Újabb beteg-ügy a láthatáron

InfoRádió / MTI
2007. június 5. 19:45
Ismét problémát okozott a betegellátásban a területi illetékesség kérdése. Ezúttal két, balesetben megsérült férfit nem fogadtak Budapesten, emiatt Salgótarjánból Miskolcra vitték őket mentőhelikopterrel.

A két férfi hajnalban sérült meg súlyosan egy közlekedési balesetben Salgótarján közelében.

A városi kórházban azt állapították meg, hogy kezelésükhöz idegsebészeti beavatkozásra van szükség, és mivel ezt helyben nem tudták elvégezni, a területileg illetékes Országos Idegsebészeti Tudományos Intézethez fordultak.

Bercsényi Lajos, a salgótarjáni kórház főigazgatója elmondta: kérésüket elutasították, és a két sérültet a Traumatológiai Intézet sem vette át.

Hozzátette: értesítették az egészségügyi tárca információs irodáját is, de ott nem tudták megmondani, hová tartozik idegsebészetileg a salgótarjáni intézmény. Az orvosok végül miskolci kollégáik segítségét kérték.

A mentőhelikopter kétszer fordult a betegekkel, az első sérültet délután fél három körül hozták meg; mindkettőjük állapota életveszélyes.

A budapesti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet igazgatója, Bognár László úgy nyilatkozott: nem történt szakmai mulasztás, mert felajánlották egyik főorvosuk segítségét, de a salgótarjániak nem éltek vele.

Az Egészségügyi Minisztérium azt közölte: sürgősségi esetben nem a területi ellátási kötelezettség számít, hanem az, hogy melyik kórház tart ügyeletet.

A tárca felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet, hogy vizsgálja ki az esetet.