Szilvásy: nem a titkosszolgálat fedőszerve volt az Egymásért Alapítvány

InfoRádió / MTI
2007. június 5. 10:54
A vizsgálat alapján nem volt a Nemzetbiztonsági Hivatal fedőszerve az Egymásért Egy-Másért Alapítvány - mondta a kancelláriaminiszter.

Szilvásy György az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése után közölte: a hivatal vezetése és az alapítvány vezetői között volt személyes kapcsolat, de a hivatal vezetői nem követtek el törvénytelenséget, és nem próbálták megakadályozni az alapítvánnyal szembeni büntetőeljárást.

A Nemzetbiztonsági Hivatalt is felügyelő politikus hangsúlyozta: a vizsgálat eredménye alapján feltételezhető, hogy az alapítvány politikai kapcsolatépítésre törekedett, de ez - mint mondta - nem járt sikerrel.

A Fidesz korábban közölte: álláspontja szerint nem elegendő a történtekről a nemzetbiztonsági bizottságban beszélni, az alapítvány ügyeit csak egy parlamenti vizsgálóbizottság tisztázhatja.

Az ellenzéki párt kezdeményezését hétfőn az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is nagy többséggel támogatta.

Április közepén több budapesti vállalkozásnál és az Egymásért Egy-Másért Kiemelten Közhasznú Alapítványnál tartott házkutatást a vám- és pénzügyőrség.

A szervezet szerint az érintettek csaknem 1,4 milliárd forint értékű csempészetben vettek részt. Az alapítványnak korábban kuratóriumi tagja volt az NBH egyik főosztályvezetője.