A mai csecsemőket túl sűrűn fürdetik

Infostart
2007. június 4. 08:57
Tönkreteszik a gyermekük bőrét azok a szülők, akik túl sűrűn fürdetik a kicsit - figyelmeztetnek a kutatók. Manapság ugyanis a csecsemőknél háromszor olyan gyakran fordulnak elő bőrproblémák, mint szüleik generációjánál.

Az ekcéma néhány évtizede még nem sűrűn fordult elő a kisgyermekek körében. Napjainkban azonban egyre gyakoribb. Vannak, akik szerint azért, mert a szülők napjainkban sokkal többet mosdatják a kicsiket, és ez nem tesz jót a bőrüknek.

A kutatók szerint, amíg a gyermek nem kezd el totyogni, addig nem tudja annyira összekoszolni magát, hogy naponta kelljen fürdetni. A szakemberek szerint elegendő lenne hetente háromszor mosdatni őket.

A gyermekek több mint harmadának ugyanis - a fiúgyermekek 37, a lánygyermekek 33 százalékának - érzékeny a bőre. A gyermekek bőre ötször vékonyabb a felnőttekénél, épp ezért nagyon óvni kell őket.

A szülők arra hivatkoznak, hogy a kicsi leeszi magát, vagy az ételt belekeni a hajába, épp ezért sűrűn kell mosdatni.

A szakemberek szerint azonban ehhez nem kellene fürdetőszereket használni, elegendő lenne a tiszta víz. A kicsik bőre ugyanis rengeteg kemikáliával érintkezik.