Az interneten nézték meg, hogyan kell szétválasztani a sziámi ikreket

Infostart
2007. május 31. 21:05
Kölcsönkért műszerekkel választottak szét Indiában egy sziámi ikerpárt, az orvosok az interneten nézték meg, hogyan kell elvégezni a műtétet.

A tízhónapos Rám és Lakszman az egyik legszegényebb indiai államban, Csattiszgarban született, történetük pedig csodálatos példája annak, hogy soha nem szabad feladni a reményt.

"A modern műszereknél fontosabb a jó döntés és az ügyes kéz" - állítja Asok Sarma sebész, aki a hétórás műtétet levezényelte.

A kórháznak bérelnie kellett a műtéthez szükséges méregdrága műszereket - például ultrahanggal működő szikét -, hogy el tudják végezni az operációt, az orvosok pedig végigböngészték az internetet, hogy tudják, mire számíthatnak.

Külön érrendszer


Szerencséjük is volt, mert kiderült, hogy a közös gyomorral és májjal született gyerekeknek nem közös az érrendszerük, így könnyebb volt szétválasztani őket.

Az operáció után két órával a babák már ébredeztek, és reagáltak a külvilágra.

A gyerekek egyébként normális szüléssel jöttek a világra - az orvosok szerint már ez is kész csoda volt, a sziámi ikreket ugyanis általában császármetszéssel kell világra segíteni.

"Amikor megláttam őket, végezni akartam velük és magammal is" - mesélte később a 25 éves édesanya, aki 30 rúpiát (137 forintot) keres naponta.

A műtét után azonban megnyugodott. "Mintha újra megszülettek volna. Végre tényleg két fiam van" - mondta.