Lőttek a kilátásnak: lakótelep épülhet a Kis-Duna partján

Infostart
2007. május 30. 12:19
A csepeli Hollandi út menti Kis-Duna partjának beépítése ellen tiltakoznak a környékbeliek. Az eddig népszerű zöldövezetbe, ahova horgászni, kikapcsolódni jártak, most hatemeletes társasházakat terveznek építeni - mondta a lakók képviselője. Csepel alpolgármestere ugyanakkor közölte: a korábban a csepeli strandhoz tartozó terület övezeti besorolása lehetővé teszi a tervezett mértékű beépítést. Hozzátette: megérti a lakók sérelmét is, ezért az önkormányzat megpróbálja a legjobb lehetőséget megtalálni arra, hogy kompromisszumos megoldás szülessen.

Hatszintes épületek egész sorát készülnek felépíteni befektetők a Kis-Duna partján, egy - most még - zöld területen, a környékbeliek azonban tiltakoznak az elképzelés ellen - mondta az InfoRádiónak a helyi lakók képviselője.

Tamási Julianna hozzátette: az Ibiza Kft. a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-től szerezte meg a Csepeli Strandfürdő közelében található területet.

A befektetők kedden egy lakossági fórumon közölték a környékbeliekkel, hogy elcserélnék az építési területet egy másik, szintén a közelben fekvő telekre, a lakók azonban egyik elképzelést sem támogatják - jelentette ki a helyiek képviselő.

Tamási Julianna elmondta: csodálkoztak azon, hogy a környékre lakóépületeket készülnek építeni, hiszen úgy tudták, ez zöldövezet. Ezt megerősített a budapesti főépítész, aki arról tájékoztatta a lakókat:a terület egyik része park, a másik pedig intézményi zöldövezet.

A lakók a legjobban attól tartanak, hogy ez az eset precedenst teremthet, aminek eredményeképpen teljes hosszában beépítik a Kis-Duna partját. Képviselőjük kiemelte még, hogy a tervezett 180 lakásos lakótelep miatt az amúgy is túlterhelt Hollandi út közlekedése tovább nőne.

Még nincs engedély

Csepel alpolgármestere az InfoRádiónak elmondta: a tervezett építkezés területét a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyilvános pályázaton értékesítette. A csepeli strand területéből kiszakított telket egy külföldi befektető vásárolta meg.

Orosz Ferenc közölte: a terület intézményi zöldövezet, amelyről a főváros és Csepel önkormányzata rendelkezik, a jogszabályok pedig lehetővé teszik egy ekkora volumenű építkezést, de természetesen nem közvetlenül a Duna partján: abból egy 15 méteres sáv továbbra is bejárható lesz.

Az alpolgármester hozzátette: megérti a lakók tiltakozását. "A beruházó nem kapta még meg az építési engedélyt, jelenleg folyamatban van a kétlépcsős engedélyezési eljárás" - mondta Orosz Ferenc.

Csepel alpolgármestere kijelentette: szó sincs arról, hogy a jövőben más beruházásokat is terveznének a Kis-Duna partjára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tamási Julianna, a lakók képviselõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Orosz Ferenc, Csepel alpolgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást