Szigor, fejlesztés, traffipax - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. május 24. 19:22
Amennyiben a hétfőihez hasonló üzemzavar keletkezik a magyar villamosenergia-rendszerben, azonnali intézkedésként ez alatt az idő alatt tilos áramot exportálni, továbbá minden erőművi blokkot be kell indítani. Ezt a gazdasági és közlekedési miniszter közölte azt követően, hogy megbeszélést folytatott a villamosenergia-rendszert irányító Mavir vezérigazgatójával és a Magyar Energia Hivatal vezetőivel.

Kóka János a hétfői áramhiányról szólva elmondta: többszörös mulasztás volt az oka annak, hogy csaknem 40 percen keresztül nem volt elég áram. A miniszter bejelentette a hibázó szolgáltatók, piaci szereplők ellen hatósági vizsgálat indul.

Jóváhagyta a MOL-csoport igazgatósága a Dunai finomító fejlesztési programját, amelynek eredményeként évi 1,3 millió tonna gázolaj többlettermelés válik lehetővé - közölte a társaság. A hozzávetőleg 77 milliárd forint értékű fejlesztési program várhatóan 2010-ben zárul.

Megkezdte működését az OTP szerbiai leányvállalatainak összeolvadásával létrejött OTP banka Srbija - jelentették be Újvidéken. Az új hitelintézet 285 ezer ügyfélnek, természetes és jogi személynek nyújt szolgáltatást 106 bankfiókban.

A bank három százalékos részesedéssel rendelkezik a 35 szereplős szerbiai pénzintézeti piacon. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt mondta: céljuk az, hogy az OTP banka Srbija a szerb piac meghatározó szereplőjévé váljon és 2010-ig piaci részesedését öt százalékra növelje.

A Tárki szerint továbbra is őrzi jelentős előnyét az MSZP-vel szemben a Fidesz. A közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése alapján az ellenzéki párt a biztos szavazó pártválasztók között 17 százalékponttal vezet a szocialisták előtt.

A Fidesz támogatottsága ebben a körben 51, az MSZP-é 34 százalék. A kutatás szerint jelenleg a két nagy párt mellett csak az MDF jutna be a parlamentbe; a párt támogatottsága 7 százalék, míg az SZDSZ-re a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka adná voksát.

Fokozottan ellenőrzi a járműveket a Budapesti Rendőr-főkapitányság a főváros legveszélyesebbnek ítélt útszakaszain. Szécsi Tibor, a BRFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: eddig elsősorban gyorshajtókat szűrtek ki, és több olyan járművet rendeltek be azonnali műszaki vizsgára, amelyek állapota nem felelt meg a követelményeknek.

Jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 1 millió forint pénzbüntetésre ítélte hűtlen kezelés miatt a Magyar Úttörők Szövetsége elnökét a Fővárosi Bíróság. Rácz Péter 1999-ben az úttörőszövetség ügyvezető elnökeként 14,2 millió forintért adta el a csillebérci úttörőtábor területén lévő, a szakértők szerint több mint 90 millió forint értékű vadászházat.

Az ingatlant megvásárló kft. egyik tulajdonosa egy azóta elhunyt kínai állampolgár volt, a másik pedig az adásvétel után hetekkel a vádlott unokatestvére lett. A vadászházat később visszabérelte az úttörőszövetség. Rácz Péter tagadta bűnösségét.