Magyarország lehet Kína európai bázisa?

Infostart
2007. május 24. 20:20
Tudományos, technikai együttműködéssel és turisztikai befektetésekkel bővítené a kínai-magyar kapcsolatokat a gazdasági miniszter, az Országgyűlés elnöke pedig a 2010-es Sanghai Világkiállítás európai promóciós központjává tenné Magyarországot. Minderről az Országházban volt szó, ahol a kínai Országos Népi Gyűlés és kínai üzletemberek vendégeskednek.

Magyarország kiemelt ázsiai partnerének nevezte Kínát az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin erről az Országházban megrendezett kínai-magyar üzleti fórumon beszélt, amelyen a kínai Országos Népi Gyűlés küldöttsége is részt vett.

A parlament elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban rohamosan növekedett a két ország közötti kereskedelem, 1 milliárd dollárról immár évi 4 milliárd dollárra rúg az összeg.

Szili Katalin elmondta: azt szeretné, ha Kína, mint regionális kereskedelmi, pénzügyi, turisztikai központként tekintene hazánkra, amely egyúttal európai uniós kapcsolatteremtésre is lehetőséget ad az ázsiai államnak.

A gazdasági miniszter fölszólalásában a kétoldalú kapcsolatokat méltatta, egyúttal stratégiai partnernek nevezte az ázsiai államot.

Magyarország Kína európai uniós kapuja szeretne lenni - mondta Kóka János.

A tárcavezető a sanghaji világkiállítással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az expo kiváló lehetőség lehet a magyar termékeknek a piacszerzésben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást