A fényevés és a családi tragédia

Infostart
2007. május 23. 09:15
Előzetes letartóztatásban van az a férfi, aki családjával együtt, feltehetőleg szándékosan, hosszú idő óta éhezett, és emiatt a felesége meghalt, a kislánya pedig súlyos állapotban került kórházba. A halálesetnek nincs köze az úgynevezett fényevéshez - vélekedett a budapesti prána klub elnöke, aki szerint a három hetes folyadékdiéta veszélytelen. A dietetikus azonban arra figyelmeztet: orvosi ellenőrzés nélkül már a három napos tisztítókúra is kockázatos.

Nem tudni, a család miért nem evett, arra azonban a férfi ügyvédje is utalt: nem a szegénység miatt nem jutottak táplálékhoz.

Az egyik kereskedelmi csatorna felvetése szerint a család egy speciális, úgynevezett prána-átállást csinálhatott, aminek a lényege, hogy 3 hétig nem lehet semmilyen táplálékot fogyasztani.

Nincs köze a fényevéshez

Sipos Gizella, a budapesti prána klub elnöke szerint képtelen felvetés, hogy ez okozta volna az édesanya halálát, hiszen mint mondta: ez a folyamat veszélytelen.

A rendelkezésre álló információk alapján nincs köze a halálesetnek a prána-átálláshoz - vélekedett Sipos Gizella, aki 2002 óta háromszor csinálta végig a 21 napos kúrát.

Hét napig nem esznek, nem isznak

Az úgynevezett prána-átállás háromszor 7 napra tagolódik, mondta el a budapesti prána klub elnöke.

Az első hét napon a kúrán részt vevők nem esznek, és nem isznak, csak a hetedik napon vehetnek magukhoz innivalót.A második héten száz százalékos gyümölcslevet fogyasztanak, erős hígításban: negyed rész gyümölcslé és háromnegyed rész víz. Ebből igény szerint napi 1-2 litert isznak meg.

"A kúra veszélytelen"

A harmadik héten már nagyobb koncentrációban, 40:60 százalékos arányban fogyasztják a gyümölcslét vízzel. Aki akar, ihat csak vizet, illetve gyógyteát is, a lényeg, hogy táplálékot nem vehet magához, hangsúlyozta a klub elnöke.

A kúra Sipos Gizella tapasztalatai szerint veszélytelen, és bármikor abbahagyható, ha az ember rosszul érzi, vagy egyszerűen csak meggondolja magát. Ám ha valaki végigcsinálja a kúrát, a teste képessé válik arra, hogy felvegye az univerzális energiát.

"Nagyon káros"

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke azonban arra figyelmeztet, hogy már akkor kialakulnak bizonyos szövődmények, ha valaki egy-másfél napig nem eszik. "Az pedig nagyon káros, ha egy héten keresztül csak vizet iszik az ember" - tette hozzá Antal Emese.

Véleménye szerint, ha egy napig csak zöldség- vagy gyümölcslevet fogyaszt valaki, hogy "tisztítsa" a szervezetét, azzal nagyot nem vét az egészsége ellen. De ezt hosszabb távon, már három napig sem lehet csinálni.

Túlsúlyosak számára is kockázatos


A szervezetnek ugyanis szüksége van a zsírra, a szénhidrátra és a fehérjére, az ásványi anyagokra és a vitaminokra is. A zöldségek és gyümölcsök pedig nem tartalmaznak zsiradékot, és több vitamin is csak zsírban oldódik.

A kockázat nem kisebb túlsúlyos emberek esetében sem - tette hozzá Antal Emese. Túlsúlyos nőknek 1200, férfiaknak 1500 kalória bevitele szükséges naponta. Ennél kevesebb energia bevitelét igénylő diétát csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Antal Emese dietetikus a koplalás veszélyeirõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sipos Gizella a prána-átállásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást