Rebisz, az ütőképes rendőri erő

Infostart
2007. május 18. 20:05
A rendőrség legtekintélyesebb szervezetéhez tartoztak azok a rendőrök, akik a gyanú szerint megerőszakoltak egy 21 éves lányt, és szintén a Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományában teljesítettek szolgálatot azok az autópálya-rendőrök, akiket vesztegetés gyanúja miatt tartóztattak le. A Rebisz kötelékében dolgoztak az őszi utcai zavargások során a tüntetők ellen fellépő símaszkos, azonosító jelvény nélküli egyenruhások is.

A Rendészeti Biztonsági Szolgálat a rendőrség elit szervezete. Az Országos Rendőr-főkapitányság irányítása alatt áll, és ide tartoznak többek között a bevetési parancsnokságnál, a különleges szolgálatnál, valamint az autópálya-rendőrségnél dolgozók.

Nem szabatos köznyelvi fordulattal tehát közülük kerülnek ki a rohamrendőrök és a kommandósok.

Ennek megfelelően részt vesznek a védett vagy veszélyes személyek, épületek, helyszínek és szállítmányok biztosításában, az előre nem tervezhető, halaszthatatlan beavatkozást és csapaterőt igénylő feladatok végrehajtásában.

Zömmel ők voltak azok, aki az őszi budapesti zavargások során feloszlatták a tüntetőket.

Magyarországon a legjobban szervezett és legütőképesebb rendőri egységként tartják számon a Rebiszt, amely körülbelül a nyugat-európai csendőrségnek felel meg.

Korábban készenléti rendőrségnek nevezték ezt a szervezetet, amelynek parancsnokát az igazságügyi és rendészeti miniszter javaslatára az országos rendőrfőkapitány nevezi ki.

Vannak közöttük terrorelhárítók, mesterlövészek, tűzszerészek, lovas rendőrök, kiképzők és különleges futárok is.

A Rebisznek alárendelve működik a Bevetési Parancsnokság, a Különleges Szolgálatok Parancsnoksága, a Gazdasági Igazgatóság, a Szakszolgálati és Koordinációs Főosztály, a Légirendészeti Parancsnokság, az Állami Futárszolgálat, a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat és az Autópálya Rendőrség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást