A fordulatok napjának legfontosabb hírei

Infostart
2007. május 17. 19:54
Felismerte támadóit a Budapesten, a Múzeum körúton május elején megerőszakolt lány; a Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a kedden őrizetbe vett férfi adta el a móri bankrablásnál használt fegyvereket a tetteseknek; két héten belül visszatérhet a Fővárosi Állatkert igazgatói székébe Persányi Miklós volt környezetvédelmi miniszter. A nap legfontosabb hírei.
Valóban rendőrök voltak a tettesek

Felismerte támadóit a szembesítéskor az a 21 éves lány, akit rendőrök erőszakoltak meg május elején Budapesten, a Múzeum körúton. Mind az öt gyanúsított a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartozik. Dobozi József dandártábornok, a szervezet parancsnoka közölte: az érintett rendőröket azonnal felfüggesztette beosztásukból, és fegyelmi eljárást kezdeményezett velük szemben. A 21 éves lány állítása szerint május 4-én, a Múzeum körúton az őt igazoltató 5 rendőr pénzt kért tőle, majd közölték, hogy előállítják a kapitányságra, de ehelyett egy sötét mellékutcába vitték, ahol közülük ketten megerőszakolták. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője korábban azt mondta: intézkedési tervet dolgoznak ki a hasonló esetek megelőzésére.

A fegyverkereskedő

A Nemzeti Nyomozóiroda szerint a móri üggyel összefüggésben kedden őrizetbe vett férfi adta el az 5 évvel ezelőtti bankrablásnál használt fegyvereket a tetteseknek. Az iroda bűnügyi főosztályának vezetője elmondta: a 34 éves tatabányai férfit - lőfegyverrel visszaélés miatt - terrorelhárítók fogták el, jelenleg őrizetben van, és kezdeményezték előzetes letartóztatásba helyezését. Csizner Zoltán közölte: álláspontjuk szerint a férfi nem volt ott Móron; a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablást a gyanú szerint az idén februárban őrizetbe vett N. László és V. Róbert követte el. -- Móron 2002. május 9-én raboltak ki egy bankfiókot; az üggyel összefüggésben a más bűncselekményekkel is vádolt Kaiser Edét tényleges életfogytiglani börtönre ítélték; feltételezett társa, Hajdú László megismételt pere még tart.

Persányi visszatér

Az InfoRádió értesülése szerint két héten belül visszatér a Fővárosi Állatkert igazgatói székébe Persányi Miklós, volt környezetvédelmi miniszter. A szabaddemokrata politikus június elsejétől megbízott igazgatóként vezetné az intézményt, végleges kinevezését a május 22-én kiírandó pályázaton nyerheti el.

Sztrájkhangulat

Sztrájkra is kész az orvosegyetemek szakszervezeteinek többsége az áprilisi kórházátalakítás következményei miatt. A Semmelweis Egyetem szakszervezeti titkára az InfoRádióban úgy fogalmazott: hónapokon belül csődközeli helyzetbe kerülhet a négy orvosegyetem. Berki Zoltán emlékeztetett arra, hogy elfogadhatatlannak tartják a többi között a 10 milliárd forinttal kevesebb állami támogatást, az alacsonyabb bérezést, valamint az ágyszám-csökkentés miatti tömeges elbocsátásokat.

Infarktus az ügyészségen

A Legfőbb Ügyészséghez fordult a szívkatéteres vizsgálatokra vonatkozó teljesítmény-volumen korlátozás miatt a Konszenzus Egészségügyi-Jogi Társaság elnöke. Martini Jenő, a szakorvosi és jogi diplomával egyszerre rendelkezőket tömörítő szakmai szervezet vezetője az Inforádióban emlékeztetett arra: Horváth Ágnes egészségügyi miniszter múlt héten azt mondta: a sürgősségi esetek elsőbbséget kell, hogy élvezzenek az infarktusos betegek ellátásánál is. A társaság elnöke úgy vélte: orvosi szabályt ír felül az egészségügyi tárca rendelkezése, mert azzal veszélybe kerülhet a várólistán lévő betegek élete.

A jövő nemzedékekért

Mielőbbi szakértői egyeztetést szeretne a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hatásköréről és feladatairól a Védegylet. Jávor Benedek, a szervezet szóvivője az InfoRádióban hangsúlyozta: szeretnék, ha az új ombudsman hatékonyan léphetne fel a környezet védelme érdekében, így vizsgálhatná a környezetterhelő tevékenységet folytató cégeket is.

Nyertek a tűzoltók

Egy elsőfokú bírósági határozat túlmunkának minősítette a tűzoltók heti 48 órán túli munkavégzését, amelyért őket külön díjazás illeti meg. A szekszárdi munkaügyi bíróság nem jogerős határozatát a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének jogi képviselője ismertette. Szekeres Csaba közölte: számításaik szerint egy óra túlszolgálat becsült összege bruttó 1450 forint, vagyis a díjak kifizetése csaknem tízmilliárd forint terhet jelenthet a költségvetésnek. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete az összeget a mintegy 7000 tűzoltót figyelembe véve, három évre visszamenőleg számolta ki.

Csak nonprofit rendezvények

A közeljövőben csak non-profit rendezvényeket szervezhetnek Budapesten, az V. kerületi Szent István téren - jelentette be a városrész fideszes polgármestere. Rogán Antal közölte: a kerület békéje és nyugalma érdekében visszavonja a terület hasznosítására vonatkozó terveit. A polgármester azt mondta: felkéri Pásztor Tibort, az V. kerületi MSZP-frakció vezetőjét, hogy dolgozzanak ki egy területhasznosítási koncepciót. Rogán Antal arra vár javaslatot, hogy miként lehetne többletforráshoz juttatni a belvárosi önkormányzatot. Elmondta: a Szent István tér kialakítása eddig 450 millió forintba került, a környező utcák rendbetételéhez pedig további egymilliárd forintra van szükség.

Bírság

A Gazdasági Versenyhivatal ötmillió forintra bírságolta a Rossmann Magyarország Kft.-t. A Hivatal szerint a cég nem a valóságnak megfelelő árakat tüntetett fel reklámújságjaiban, és ezzel megtévesztette a fogyasztókat.Állásfoglalás Malina Hedvig ügyében

Független, politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást kér Szlovákiától Malina Hedvig ügyében az Országgyűlés külügyi bizottsága. Ezt közös tájékoztatón jelentette be a testület fideszes elnöke és szocialista alelnöke. A fideszes Németh Zsolt úgy fogalmazott: az ügyben Szlovákia a politikai hatalom érdekeit szolgáló koncepciós pert készít elő. Az ellenzéki politikus szerint az eljárással azt akarják bizonyítani, hogy a magyarellenesség vádját a magyarok használják a szlovák kormány lejáratására. A szocialista Szabó Vilmos úgy vélte: a Malina Hedvig elleni per a szlovák jogállamiság és a független igazságszolgáltatás tesztje lesz. A Nyitrán tanuló csallóközi egyetemista azt állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség azzal zárta le az ügyet, hogy a lány kitalálta a történetet, és hamis tanúzás miatt vádemelést javasolt.

Együttes kormányülés

Magyarország érdekének nevezte a Horvátországban tervezett, folyékony földgáz befogadására alkalmas terminál kiépítését a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc ezt a Zágrábban tartott magyar-horvát együttes kormányülés után közölte. A kormányfő hangsúlyozta: Budapest szeretne részt vállalni a Horvátországban létesítendő terminál felépítésében. Mint mondta: Magyarország számára ez stratégiai kérdés. Ivo Sanader horvát miniszterelnök annyit mondott: a terminál helyéről még nincs végleges döntés.

Asztanai tárgyalás

A kazah elnök szerint van lehetőség arra, hogy Magyarország részt vegyen a kazah szénhidrogén európai piacra szállításában. Ezt az Országgyűlés elnöke közölte, miután Asztanában tárgyalt Nurszultan Nazarbajevvel. Szili Katalin azt is elmondta: a kazah elnök - Sólyom László államfő meghívására - októberben Magyarországra látogat.

Búcsúzott Blair

Nagy-Britannia a jövőben is kitart az Egyesült Államok mellett az iraki és afganisztáni háborúban. Ezt a búcsúlátogatáson Washingtonban tartózkodó brit miniszterelnök közölte. Tony Blair a George Bush amerikai elnökkel a Fehér Házban közösen tartott sajtókonferencián azt mondta: nem bánja, hogy az iraki háború támogatása mellett döntött. Időközben hivatalossá vált, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter, Gordon Brown lesz Nagy Britannia új miniszterelnöke június végétől. A politikus ugyanis annyi támogatóra talált a kormányzó Munkáspárt alsóházi frakciójában, hogy nincs szükség külön utódlási kampányra a Tony Blair június végi távozásával megüresedő posztért.

Új francia kormányfő

Franciaországban - a várakozásnak megfelelően - Francois Fillon mérsékelt konzervatív politikust nevezte ki kormányfőnek Nicolas Sarkozy köztársasági elnök. Az 53 éves, jogot végzett Francois Fillon több korábbi francia kormányban is töltött be miniszteri posztot.