Nem lesz védőfal a metróállomásokon a sínek előtt

InfoRádió / MTI
2007. május 16. 17:39
Nem támogatta a fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottsága szerdán Tarlós István Fidesz-frakcióvezető azon kezdeményezését, hogy védőfalat építsenek ki a metróállomásokon az utasok védelme érdekében. A testület - csakúgy, mint egy nappal korábban a gazdasági bizottság - nem vette napirendjére a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azon helyszíni előterjesztését, hogy az észak-pesti szennyvíztisztító telepen csatornaiszap-kezelőt létesítsenek.

A metróállomáson teljes biztonságot nyújtó peronfal-rendszer kiépítése és üzemeltetése egyaránt rendkívül költséges. Emellett veszélyhelyzetekben komoly nehézséget jelent - rögzíti a testület elé került előterjesztésében Hagyó Miklós.

A szocialista politikus szerint a peron melletti pályaszakasz elektronikus ellenőrzésével csökkenthető az utas-balesetek száma, s e megoldás költségigénye is jóval kedvezőbb, mint a peronfalas rendszeré. Tarlós István javaslata a meglévő és az épülő metróállomásokra is vonatkozik.

Kevesebb jut növényültetésre

Döntött a bizottság annak a 233 millió forintnak a felosztásáról, amit az önkormányzat közgyűlése az utcai köztisztaságra szánt ez évi keretből csoportosított át a parkok, zöldterületek tisztán tartására.

Az átcsoportosítás után is több mint 110 millió forinttal kisebb összeg, mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre idén erre a célra. Növények ültetésére például csaknem 30 millió forinttal, öntözésre 20 millióval jut kevesebb az idén, az átcsoportosítás ellenére.

A parkok takarítására viszont 34 millió forinttal jut több pénz, összesen 260 millió forint lesz erre a célra.

A tömegközlekedést segítő intézkedések között döntött a bizottság arról, hogy a Hegyaljai út, a X. kerületi Vajda Péter és a XIII. kerületi Vágány utca egy részén buszsávot alakítanak ki.