Változtatna a nemi erőszak törvényi meghatározásán az SZDSZ

InfoRádió / MTI
2007. május 15. 12:12
Megváltoztatná a Büntető törvénykönyvben a nők elleni nemi erőszak meghatározását az SZDSZ, mert a jelenlegi helyzetet előítéletesnek tartja a kisebbik kormánypárt.

Sándor Klára, a liberális párt országgyűlési képviselője azt mondta: előítéletesnek tartja a jelenlegi helyzetet, és azt javasolja, hogy a nemi erőszakot az áldozatnak fizikai és lelki sérülést okozó, a személyes önrendelkezését durván sértő bűncselekményként határozzák meg.

A szabad demokrata politikus ókonzervatívnak nevezte a Btk.-ban található jelenlegi megfogalmazást, ami a házasság, a család és a nemi erkölcs elleni bűncselekményként tartja számon a nemi erőszakot.

Sándor Klára sürgette a nők elleni erőszakról szóló nemzeti stratégia megalkotását is, amellyel szerinte 2004 óta adós az Országgyűlés.

Az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára válaszában emlékeztetett: a bírói joggyakorlat azt is a sértett ellenállásának tekinti, ha azt áldozat kifejezi, hogy akarta ellenére történtek az események. Kondorosi Ferenc hozzátette: jelenleg zajlik az új Btk. kidolgozása.