Életveszélyes leállósávok: használják a pihenőket

Infostart
2007. május 15. 16:15
Kampányt indít az Állami Autópálya Kezelő Zrt. annak érdekében, hogy az autósok csak műszaki probléma esetén álljanak meg a leállósávokon. Az autópályákon ugyanis minden nyolcadik haláleset a leállósávok helytelen használatára vezethető vissza - áll a cég nemrég készített elemzésében.

Az elmúlt két évben 57, autópályákon történt halálesetet elemeztek a szakemberek, amelyek közül 12 a leállósávok helytelen használatára vezethető vissza - mondta az InfoRádiónak az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs igazgatója.

Winkler-Virág András hozzátette: 7 esetben az úton tartózkodókat ütötték el, 5-ben pedig álló járművel ütköztek az autópályán közlekedők.

A tapasztalatok szerint sok autós használja a láthatósági mellényt, a leállósávokban történő balesetek oka nem a rossz láthatóság - közölte az ÁAK munkatársa.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője elmondta: a költségvetés szűkös, így az autópályák mentén álló óriásplakátokon hívják majd fel az autósok figyelmét arra, hogy csak akkor használják a műszaki leállósávot, ha járművük használhatatlanná vált, de ekkor is szorosan a korlát mellé húzódva, miközben az utasok a korlát túloldalán várakoznak.

Winkler-Virág András közölte: minden más esetben a tíz kilométerenként kiépített pihenőhelyeket kell használni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást