Stabil Fidesz-előny, gyászos közhangulat közepette

Infostart
2007. május 11. 18:57
Tizenhat százalékpont a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, a biztos szavazó pártválasztók körében - derül ki a Századvég alapítvány és a Forsense legutóbbi felméréséből.

A Századvég és a Forsense május elején végzett közvélemény-kutatása szerint az összes megkérdezettek 27 százaléka szavazott volna a Fideszre, 21 százaléka az MSZP-re - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Gazsó Tibor hozzátette: a biztos szavazó pártválasztók körében 51 százalék voksolna a legnagyobb ellenzéki pártra, 35 százalék a szocialistákra.

Stabil Fidesz-előny

Fél év távlatából stabilnak tekinthető a Fidesz előnye, hiszen a tavalyi év végén is nagyjából ekkora volt a különbség a legnagyobb ellenzéki és a nagyobbik kormánypárt között az összes megkérdezett körében, de a biztos szavazó pártválasztók körében sem történt nagyobb elmozdulás - közölte a Századvég Alapítvány munkatársa.

A Fidesz mintegy 16 százalékpontos előnye stabilnak mutatkozik, ami egy valódi választáson jelentős mandátumkülönbséget jelentene - fűzte hozzá a szakértő.

Elégedetlenség

Az általános lakossági közérzetindex a korábbi hónapokban enyhén emelkedett, a májusi adatfelvételnél azonban ez nem folytatódott. Legutóbb 30 pontos értéket regisztráltak, ami kifejezetten rossznak számít - jelentette ki Gazsó Tibor.

A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója elmondta: megkérdezettek 56 százaléka a kérdésben közepesnél rosszabb osztályzatot adott, ennél jobbat pedig csupán 5 százalék jelzett, vagyis a közhangulat nagyon mély elégedetlenséget mutat.

Emellett a politikai osztály megítélése hónapok óta rendkívül gyenge, a választókat reprezentáló válaszadók mindkét nagy politikai párttal elégedetlen - közölte Gazsó Tibor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást