Az apa külföldön dolgozik, a család marad

Infostart
2007. május 10. 20:48
Mintegy 50 ezerre teszi a Corvinus Egyetem tanára, volt uniós biztos azoknak a magyaroknak a számát, akik valamelyik uniós államban vállaltak munkát. Balázs Péter szerint Magyarországon mintegy 60 ezerre tehető a másik tagállamból érkezett dolgozók száma.

A magyarok nem szívesen mennek külföldre dolgozni, ezt látszik igazolni az Európai Unióban eltöltött eddigi 3 év is. Balázs Péter volt uniós biztos, a Corvinus Egyetem tanára korábban arról beszélt az InfoRádióban: kevesen indultak útnak, hogy valamelyik más uniós államban vállaljanak munkát.

Mintegy 50 ezer ember dolgozik ma az Európai Unióban, nagy részük nem tartósabb letelepedési szándékkal ment ki - mivel a családot nem vitték magukkal -, hanem kifejezetten pénzkereseti céllal - közölte Balázs Péter.

Úgy becsülte, hogy Magyarországon mintegy 60 ezerre tehető a más uniós államból érkezett munkavállalók száma. Ez pedig magasabb, mint ahány magyar dolgozik külföldön.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemzetközi és migrációs főosztályvezetője az InfoRádiónak fölfedte ennek a furcsa helyzetnek a magyarázatát is. Kovács Géza elmondta: a régi tagállamokból csak kevesen érkeznek hozzánk, annál többen viszont az újak közül. Romániából például évente csaknem 30-35 ezer ember érkezik Magyarországra. A közös csatlakozás óta sokan települtek át Szlovákiából is, számuk 17 ezerre tehető.

Az Európai Unió régi, 15 tagállama közül eddig 9 nyitotta meg teljesen az újak, köztük Magyarország előtt a munkaerő piacát. A külföldi munkavállaláshoz azonban nem elég a munkakedv és a képesítés, hanem az adott ország nyelvének ismerete is fontos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást