Fidesz: diplomát minden második fiatalnak!

Infostart
2007. május 9. 15:48
A Fidesz a felsőoktatási törvény módosításakor el akarja érni, hogy a kormány radikálisan változtasson hibás felsőoktatási politikáján. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke szerint a törvénycsomagban inkább rossz elemek vannak, mint jók.

Az ellenzéki politikus azt is elmondta, hogy 1998 óta egyharmaddal csökkent az egyetemekre, főiskolákra felvételizők száma, miközben az érettségizőké nem változott.

"2002-ben állapítottuk meg a 2003-as év keretszámait. Akkor 56.500 fiatal jelentkezhetett egyetemekre és főiskolákra. Idén 43.500. Ez 13 ezer hellyel kevesebb. Húsz százalékos a csökkenés" - állapította meg Pokorni Zoltán.

A volt oktatási miniszter azt mondta: hamis az a kormányzati kommunikáció, miszerint a friss diplomásokra állástalanság vár, illetve a diplomának nincs megfelelő értéke.

"Ennek az ellenkezője az igaz. Egy középfokú végzettséggel sem rendelkező fiatalember munkanélküliségi kockázata több mint 40 százalékos, egy egyetemi végzettséggel rendelkező fiatalemberé pedig 2 százalékos. Tehát nem igaz, hogy az egyetemről kijövő fiatalokra munkanélküliség vár" - szögezte le Pokorni Zoltán.

Honorálják

A politikus hangsúlyozta: az európai országok közül Magyarország és a magyar gazdaság honorálja legjobban bérnövekedéssel a diplomás státust.

"Mi továbbra is azt a célkitűzést tartjuk jónak, hogy egy korosztály fele valamilyen felsőfokú végzettséget szerezzen" - szögezte le a Fidesz alelnöke.

A felsőoktatásba jelentkezők számának csökkenését Pokorni Zoltán az elmondottakon kívül a tandíj bevezetésével és az utazási hozzájárulások, családi adókedvezmények csökkentésével, illetve teljes megszüntetésével magyarázta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást