Pozitív diszkriminációt alkalmaznak a fejlesztési pályázatoknál

Infostart
2007. május 7. 16:36
27 milliárd forint értékben hirdették meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak első pályázatait. A hét régióban 10 témakörben lehet pályázni.

Közoktatásra, iparipark-fejlesztésre, akadálymentesítésre, útfejlesztésre lehet többek között uniós forrásból pályázni a most meghirdetett Regionális Operatív Programok keretében.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos elmondta: azok a kiírások nyílnak meg, amelyekről Brüsszellel már egyeztettek, és bírják az EU támogatását.

Bajnai Gordon hozzá tette: jelenleg 27 milliárd forintos keretösszeg áll a 7 régió rendelkezésére. Hogy hol, mire költenek, arról pedig a Regionális Fejlesztési Tanácsok döntenek - mondta a kormánybiztos. Bajnai Gordon kiemelte, hogy a jövőben változik a pályázati rendszer.

A kormánybiztos hozzá tette: a pozitív diszkrimináció elvét alkalmazzák, azaz a hátrányos helyzetű régiókban kisebb önrész kell a pályázatokhoz. Hiller István oktatási miniszter arról beszélt, hogy csak a Közép-Magyarországi régióban mintegy 5 milliárd forint áll idén rendelkezésre közoktatás-fejlesztésre.

A Közép-Magyarországi régióban elsőként az iskolafölújítási programot hirdették meg. A regionális tanács elnöke elmondta: azért döntöttek emellett, mert az országos trenddel ellentétben náluk jelentősen nőtt a gyermekek száma. Szabó Imre szerint komoly gondot jelent a megfelelő óvodák, iskolák biztosítása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pelczné Gáll Ildikó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást