Mikola: nem szabad bevezetni a profitérdekelt modellt

Infostart
2007. május 5. 12:13
A több-biztosítós rendszer elutasítására szólította fel a kormánypártokat az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke. Mikola István az InfoRádiónak azt mondta: a liberálisok profitérdekelt, az egészügyet üzletté tevő modelljét nem szabad bevezetni.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: ez a rendszer szociális tragédiát eredményezne, hiszen megszűnne az esélyegyenlőség, kialakulna a szegény és a gazdag ellátás gyakorlata, és jelentősen emelkednének a járulékok is.

Mikola István elfogadhatatlannak tartja az úgynevezett vegyes modellt is, amelyben megmaradna az állami egészségpénztár, de belépnének a rendszerbe a magánszolgáltatók is, mert - mint hangsúlyozta - ez a megoldás is a nemzeti kockázatközösség és a szolidaritás elvének szétverését jelentené.

A volt egészségügyi miniszter szerint a kormánypártok vasárnapi lovasberényi egyeztetésén inkább a kórházbezárások újragondolásáról, a háziorvosi rendszer és a járóbeteg-ellátás fejlesztéséről valamint a népegészségügyi program újraindításáról kellene tárgyalnia az MSZP-nek és az SZDSZ-nek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást