Csak képletesen dózerolnák le a János kórházat, de a telket eladhatják

Infostart
2007. május 4. 10:42
Az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes szerint a János Kórház épületeit le kell bontani, mert alkalmatlanok a gyógyításra. Horváth Csaba az InfoRádióban elmondta, hogy az intézménnyel kapcsolatban két változat lehetséges: a bontás után új, korszerű kórházat emelnek a régi helyén, vagy pedig költözik az intézmény és a telket pedig értékesíthetik. Döntés fél év múlva várható.
Miként merült fel a János kórház átalakítását érintő ötlet?

A János kórház, a budai kórház és a Margit kórház összevont Észak-budai kórházával komoly tervei vannak a fővárosnak. Ezt a kórházat mint egyetlen intézményt próbáljuk meg fejleszteni. Ennek kapcsán merült már fel évekkel korábban, hogy a Kútvölgyi kórház épületének megszerzésével lenne fejleszthető a János kórház, amely kiválthatná a ma már rendkívül rossz állapotú épületeket.

A János kórház fejlesztéséről van szó? A sajtóban Önt idézve az jelent meg, hogy a János kórházat le kellene dózerolni.

A János kórház egyes épületeinek elbontása valóban képletes megfogalmazásként került be a köztudatba, de ezek olyan távlati célok, melyek ma még csak elméleti lehetőségként fogalmazódtak meg.

A sajtóban azért konkrétan arról van szó, hogy a János kórházat le kell bontani úgy ahogy van.

Ez egy képletes megfogalmazás volt, ami arról szól, hogy ebben a formában a János kórház épületeire nem érdemes túl sokat költeni, mert felújításukkal sem lesznek korszerűek. Mindenképpen innovatív megoldásban kell gondolkodni. Az egyik egy több tízmilliárd forintra rúgó kórházi épület megteremtése a János kórház telkén. A másik alternatíva a Kútvölgyi kórház épületének megszerzése és a János kórház odaköltöztetése. Másodrangú kérdés, hogy a János kórház jelenlegi épületei kapcsán konkrétan milyen lehetőségek merülnek majd fel.

Felmerült például az a lehetőség, hogy értékesítik az ingatlant.

Azt gondolom, hogy itt nagyon előreszaladunk. A terület egyes részei vélhetően értékesíthetőek lesznek, mint ahogy azt is meg kell vizsgálni: milyen más - akár az egészségügyhöz, vagy a szociális ellátáshoz kötődő - szolgáltatásokat lehetne itt megtelepíteni.

Mikor dől el ez a kérdés?

Összesen mintegy hat kórházat érintene rendkívül kedvező módon, fejlesztésként az az elképzelés, amivel az egészségügyi szolgáltatásainkat korszerűbbé tudnánk tenni. Erre mintegy fél évet szánunk..


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást