Münnich: "Egyértelművé tették, hogy Kádárt gyilkosnak tekintik"

Infostart
2007. május 3. 16:20
Münnich Iván agressziókutató szerint az állampárti múlt "kibeszéletlensége" motiválhatta Kádár János és felesége sírjának meggyalázását. Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint az ország kádárista, és a volt főtitkárt a jobboldali szavazók jelentős része tiszteli.

Münnich Iván az InfoRádióban elmondta: a kommunizmus idején történteket még nem dolgozta fel a társadalom, a múlt kibeszélése nem történt meg.

A feszültségek megmaradtak, akik az előző rendszert működtették, itt élnek közöttünk - tette hozzá.

Az agressziókutató úgy vélekedett, hogy a Kádár-sír megrongálása nem hirtelen ötlet volt; az akció mögött olyan emberek állhatnak, akik "nem felejtették el" mindazt, ami az MSZMP-főtitkár nevével fémjelzett korszakban történt.

A sír megrongálói egyértelművé tették, hogy Kádárt gyilkosnak tekintik - mondta, arra utalva, hogy az elkövetők a Kárpátia Együttes egyik sorát - "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat" - írták a munkásmozgalmi panteon falára.

Münnich Iván ugyanakkor azt mondta, hogy ez a szöveg, vagy az ezt éneklő együttes nem motiválhatta a tettet.

Egyetlen atrocitásra sem lehet magyarázat egy ilyen mondat. Ezt a szöveget szlogennek, motívumnak használták a sír megrongálói - mondta.

A kutató úgy vélekedett, hogy a békés együttéléshez szükség volna ahhoz, hogy az emberek "belső világukban, kultúrájukban" elhelyezzék a társadalmat megosztó történelmi eseményeket.

Lehet, hogy a kommunista múlttal kapcsolatban ezt már csak az idő oldja meg - tette hozzá.
TGM: kádárista ország

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint Kádár János sírjának meggyalázása csupán egyik példája annak, hogy miként tesznek tönkre baloldali emlékműveket, szobrokat egy szerinte kádárista országban.

A filozófus szerint a "jelenkori magyarság legismertebb szimbóluma" sírjának meggyalázása politikai ügy.

A mai magyar jobboldal továbbra is csak antikommunistaként tudja magát meghatározni. Ez így van 1919 óta, függetlenül attól, hogy van-e kommunizmus, vannak-e kommunisták - vélekedett.

Tamás Gáspár Miklós hozzátette: a jobboldalnak mindenképpen "elő kell kaparnia" - szimbolikusan vagy sem - ezeket a holttesteket, hogy föl tudja mutatni magának, és így értelme legyen a létének.

Kádár János a magyar nép számára az 1989 előtti idők konszolidációját, nagyobb létbiztonságát jeleníti meg a bizonytalan jelennel szemben. A paradoxon, hogy ezért azok is tisztelik, akik jobboldaliak - mondta.

A statisztikai adatok szerint a Fidesz 32 százalékkal vezet az MSZP előtt, a lakosság 70 százaléka pedig Kádár Jánost tartja a 20. század legnagyobb magyar államférfijának. Vagyis a Fidesz-szavazók fele így vélekedik - tette hozzá a filozófus.

Tamás Gáspár Miklós szerint az ügyben semmi különös nincs, mert Magyarországon minden baloldali szimbólumot meggyaláznak és összetörnek.

Egy kádárista országban a baloldali szimbólumok masszív meggyalázása folyik - vélekedett.

Elvitték a koponyát

Kádár János sírjából több csont és az egykori főtitkár koponyája is eltűnt - állapították meg a SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársai.

A sírból eltűnt az MSZMP egykori vezetője feleségének hamvait tartalmazó urna is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Münnich Iván véleménye
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tamás Gáspár Miklós véleménye
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást