Horváth Ágnes: a kórházaknak át kell dolgozni terveiket

Infostart
2007. május 3. 06:53
Létszámcsökkentést ajánlott Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azoknak az egyetemeknek, amelyek klinikát tartanak fenn. Ezekben ugyanis - az érintett intézmények vezetői szerint - augusztusban összeomolhat az ellátás.

Az ellátási struktúra, így a bevétel változásával a kórházi kiadásokat is felül kell vizsgálni - mondta az egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Horváth Ágnes hozzátette: az egy ágyra jutó átlagos finanszírozás 20 százalékkal javul az átalakulásnak köszönhetően.

Új üzleti tervek kellenek

Több kórház vezetői azt kifogásolják, hogy a jelenlegi üzleti tervük alapján körülbelül augusztusig tudják csak fenntartani a működésüket.

Az egészségügyi miniszter szerint éppen ezért van szükség a tavaly elkészült üzleti tervek átdolgozására, hiszen immár egy új rendszerhez kell alkalmazkodni.

Nyár végéig leépítés

Augusztusig be lehet vezetni a leépítést a kórházakban, amelyek vezetése állami támogatást is kap ehhez: az átalakuláshoz 7,5 milliárd forintnyi pályázati pénz áll rendelkezésre - közölte Horváth Ágnes.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy a kormányzat kiemelt programmal támogatja az elbocsátott dolgozók elhelyezkedését.Nem vesznek kárba a fejlesztések

Az egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az egészségügyben korábban csak különálló fejlesztések történtek, ezen változtatott a mostani reform.

Horváth Ágnes közölte: azok a kórházak amelyek az elmúlt években jelentős állami támogatással hajtottak végre beruházásokat, most azonban leépítéssel kell számolniuk, pályázhatnak az egynapos sebészeti ellátásra, vagy dönthetnek úgy, hogy magánfinanszírozásban végzik a műtéteket.

Nem készülnek szerződésbontásra

Bár a szakma úgy tartja, vannak olyan kiemelt státuszt kapott kórházak, amelyek szakmai szempontból nem érdemelnék ki ezt, az egészségügyi miniszter kijelentette: ezekre az intézményekre szükség van, a legfontosabb pedig az, hogy a kiemelt kórházakban egységes fejlesztéseket induljanak be.

Horváth Ágnes hozzátette: bízik abban, hogy nem lesz olyan - akár kiemelt, akár területi - intézmény, amellyel szakmai hiba miatt szerződést kell bontania az egészségbiztosítóval.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást