A BBC-n is téma Kádár sírjának kifosztása

Infostart
2007. május 3. 13:19
A brit közszolgálati médium honlapja előkelő helyen foglalkozik Kádár János sírjának megrongálásával. A BBC tudósításában vandáloknak nevezi az elkövetőket, és utal az MSZMP néhai főtitkárának ellentmondásos megítélésére.

"Ellopták a volt magyar vezető maradványait" címmel számol be a brit közszolgálati médium honlapja Kádár János sírjának megrongálásáról.

A BBC oldalán a vezető európai hírek között szereplő tudósítás ismerteti a történteket, miközben hangsúlyozza, hogy a néhai MSZMP-főtitkár megítélése ellentmondásos.

"Támogatói szerint Kádár viszonylag magas életszínvonalat biztosított, míg kritikusai azt mondják, hogy ellenzékét megkínozta és meggyilkoltatta" - írja a BBC.

Az oldal beszámol arról is, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a Fidesz egyaránt elítélte a történteket.

"Kádár 32 évig irányította Magyarországot 1956-tól, amikor a szovjet csapatok leverték a kommunistaellenes felkelést. Kádár a modern Magyarországon is ellentmondásos figurának számít. Míg bírálói arról beszélnek, hogy a kommunizmus több ezer ellenzőjét megkínozták, bebörtönözték vagy meggyilkolták a rezsime alatt, addig mások a legnagyobb magyar államférfinak tartják" - fogalmaz a BBC.