Tizenhét éves az első szabadon választott Országgyűlés

Infostart
2007. május 2. 15:34
Ma tizenhét éve, hogy megalakult az első szabadon választott Országgyűlés. A parlament alakuló ülésén lemondott Németh Miklós miniszterelnök, az Országgyűlés elnökének választották Göncz Árpádot, aki egy megállapodás értelmében rögtön át is adta a tisztséget Szabad Györgynek.

"Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink! Az Országgyűlés ünnepi és alakuló ülését megnyitom. Kérem, énekeljük el együtt a Himnuszt!"

1990. május 2-án ezekkel a szavakkal nyitotta meg a harmadik Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke az első szabadon választott parlament alakuló ülését.

Szűrös Mátyás köszöntőjében történelmi eseménynek nevezte a többpártrendszer első Országgyűlésének megalakulását.

"Hazánkban politikai, hatalmi fordulat zajlik, új reményteljes kor veszi kezdetét. Sokrétű társadalmi, politikai változások és folyamatok betetőzésének, új kezdetnek és egyben folytatásnak vagyunk a részvevői, tanúi egy felgyorsult demokratikus menetben. Ami itt történik, minden akadály és nehézség ellenére előremutató és korszerű. Ha jól tudunk élni a lehetőségekkel, ez az út el kell, hogy vezessen bennünket a jól boldoguló, szabad, demokratikus Magyarország teljes felépítéséhez, amelyben a nép akarata érvényesül" - mondta Szűrös Mátyás.

Az alakuló ülésen elfogadták Németh Jánosnak, az Országos Választási Bizottság akkori elnökének beszámolóját az első szabad választásokról, majd igazolták az új képviselők mandátumát.

A parlament ezt követően elnöknek választotta meg a szabad demokrata Göncz Árpádot, aki az MDF és az SZDSZ titkos megállapodása értelmében át is adta tisztségét az MDF-es Szabad Györgynek.

"Képviselőtársaimnak köszönöm a megtisztelő bizalmat. Érdemem kevés, ezt a feladatot nem kerestem, de vállalom, s azt remélem, hogy az Önök bizalma segít abban, hogy jó eszköze legyek a népszuverenitás érvényesülésének. Tisztelt Országgyűlés! Az elfogadott napirend szerint most szólásra következik Németh Miklós miniszterelnök" - mondta Szabad György.

Németh Miklós az ülésen a Minisztertanács nevében lemondott, és mint mondta, az új kormány hivatalba lépéséig elvégzik a munkájukat.

Az alakuló ülésen a parlament nemzeti ünneppé nyilvánította október 23-át, és törvénybe iktatta az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségét.

Ezen kívül szándéknyilatkozatot írtak alá a képviselők arról is, hogy Magyarország az Európa Tanács tagja legyen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kónya Imre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hegedûs István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást