A munkaügyi felügyelők a hosszú hétvégén is ellenőriznek

Infostart
2007. április 29. 11:34
Idén is ellenőrzi az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, hogy a munkáltatók dolgoztatják-e munkavállalóikat a május elsejei hosszú hétvégén - mondta Zara Andrea főosztályvezető. Hozzátette, hogy azok a munkáltatók, akik megszegik a pihenőidőre vonatkozó jogszabályokat, 30 ezertől 20 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak.

A leggyakoribb munkaügyi jogsértésnek számít a pihenő- vagy munkaszüneti napon történő munkavégzés szabálytalan elrendelése, ezért az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség a hosszú hétvégén is ellenőrzi, hogy a munkáltatók dolgoztatják-e munkavállalóikat - mondta az InfoRádiónak Zara Andrea főosztályvezető.

Kifejtette, hogy vasárnapra az általános szabályok érvényesek, míg a hétfő speciális esetnek számít, ugyanis akik korábban ledolgozták, azoknak pihenőnapnak számít április 30-a. Kizárólag rendkívüli munkavégzés rendelhető el azoknak, akik ledolgozták ezt a napot - tette hozzá Zara Andrea.

Május elseje munkaszüneti nap, ekkor szűk körben lehet foglalkoztatni a munkavállalókat - mondta a főosztályvezető. Kifejtette, hogy a törvényben meghatározott, ezen a napon is működő cégek, például benzinkutak, vendéglátóegységek és szórakozóhelyek dolgoztathatják a munkavállalókat, ezt meghaladóan még rendkívüli munkavégzés keretében sem lehet dolgoztatni.

A pihenő- vagy munkaszüneti napon történő munkavégzés szabálytalan elrendelése súlyos jogsértésnek minősül. A bírság 30 ezertől 20 millió forintig terjed, attól függően, hány munkavállalót dolgoztattak, a cég volt-e korábban büntetve, és milyen más munkaügyi jogsértéseket követ el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást