Az MSZP döntött: álljt parancsol az SZDSZ-nek

InfoRádió / MTI
2007. április 26. 14:47
Ha a főpolgármester és az SZDSZ-frakció úgy gondolja, hogy jó a jelenlegi koalíciós együttműködés, akkor "azt javaslom, hogy itt az a pillanat, amikor le kell ülni, nagyon komolyan végiggondolni az együttműködés elveit", és ezt követően azt betartva folytatni a munkát - jelentette a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője.

Steiner Pál azután beszélt eről, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciós vitája miatt egy időre félbeszakadt a közgyűlés munkája.

Közölte: miközben egészségügy-politikusaik és a frakciójuk mindent elkövet a kormány egészségügyi elképzeléseinek végrehajtása érdekében, "sorozatos inszinuációkat" élnek meg a koalíciós partner részéről. Részleteket nem említett.

A frakcióvezető hangsúlyozta, a szocialisták a jelenlegi fővárosi koalíció fenntartásában érdekeltek.

Egy koalíciós együttműködésnek azonban az írott megállapodáson túl, része a jóhiszemű együttműködés is, amelynek íratlan szabályai vannak. Ez a politikai kultúra része - tette hozzá a frakcióvezető.

Steiner Pál közölte, hogy miután csütörtökön megismerték az SZDSZ javaslatait "úgy döntöttünk, hogy állj, ne tovább".

A szocialisták számára csütörtökön eljött ez a pillanat, ezért javasolták, hogy a napirendi pontok jó részének tárgyalását halassza el a közgyűlés. Idő kell ugyanis a szükséges koalíciós egyeztetésekhez - fűzte hozzá.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy nem presztízsharcot folytatnak. Mint mondta: más napirendi témákat azért nem kívánnak most megtárgyalni "mert ebben a formájában a koalíciós együttműködés nem folytatható".

Ezt Demszky Gábornak és az SZDSZ-nek meg kell értenie, azért is, mivel szűk többsége van a kormánykoalíciónak a közgyűlésben. "Nem lehet azt csinálni, hogy ultimátumokat kapunk", hogy utolsó pillanatban más javaslatokat terjesztenek elénk - mondta.

A koalíciós vita három egészségügyi téma kapcsán alakult ki. Az MTI kormánypárti politikusoktól úgy tudja, hogy az SZDSZ elégedetlen Havas Szófai (MSZP) egészségügyi tanácsnok ténykedésével, emiatt nem akarják megszavazni azt a javaslatot, hogy továbbra is ő képviselje a fővárost a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tudósítás a közgyûlésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást