Kormányjavaslat a körbetartozás ellen

Infostart
2007. április 25. 21:48
A csődtörvényt, a közbeszerzési törvényt és a polgári törvénykönyvet is módosítaná a kabinet a körbetartozások megszüntetése érdekében. A kormány döntése értelmében nagyobb védelmet kapnának a hazai kis- és középvállalkozások.

Elfogadta a kormány a tavaly decemberben, nyolc minisztérium által indított komplex vizsgálat eredményeit, amely szerint több törvény módosításával kell megszüntetni a mostanra körülbelül 200 milliárd forintra duzzadt körbetartozásokat.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: ennek a fele az építőiparban van. Gál J. Zoltán hozzátette, a kabinet a szerdai ülésén a polgári törvénykönyv, a közbeszerzési törvény és a csődtörvény módosítására tett javaslatot.

Az államtitkár elmondta: a csődtörvény módosításával lehetővé válik, hogy a fizetési határidőt követő 15 nap elteltével, ha az adós nem vitatja, de nem is egyenlíti ki a tartozását, megindítható legyen a felszámolási eljárás.

Garanciális szabályok biztosítják majd azt, hogy ezzel a lehetőséggel ne lehessen visszaélni, ilyen lesz például az, hogy a hitelező köteles lesz írásban felszólítani adósát a tartozás kiegyenlítésére.

A kormányszóvivői posztot is betöltő államtitkár elmondta: a közbeszerzési törvény módosításával közbeszerzési eljárást csak úgy lehetne indítani, ha a pályázó hitelt érdemlően bizonyítja, hogy rendelkezik a szükséges fedezettel.

Ezen túl nyilvánosságra kellene hozni a nyertes pályázóval kötött szerződést, valamint azt is, hogy a fővállalkozó kifizette-e az alvállalkozóit.

Gál J. Zoltán hozzátette: a polgári törvénykönyv módosítása után a törvényes jelzálog biztosítana hatékony eszközt az építési vállalkozóknak. Ezt akkor lehetne érvényesíteni, ha létrejött a szerződés a beruházó és a kivitelező között, és ha a vállalkozó kérte a jelzálogjog bejegyzését.