Döntöttek a digitális átállás szabályairól

InfoRádió / MTI
2007. április 25. 15:21
Elfogadta a kormány a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény jogharmonizációs célú módosítását, valamint a műsorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslatokat; a digitális átállás sikeres lebonyolítása érdekében parlamenti eseti bizottság alakul - közölte a kormányszóvivői iroda.

A közlemény szerint a pártok között megállapodás született arról, hogy a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény módosítása, valamint a műsorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslatok a lehető legrövidebb időn belül az Országgyűlés elé kerülnek.

Az ötpárti tárgyalásokon a pártok képviselői megállapodtak abban, hogy a médiaszabályozás tartalmi kérdéseiről további egyeztetéseket folytatnak, figyelembe véve a készülő Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia koncepcióját - olvasható a kommünikében.

A kormányszóvivői iroda kiemelte: az Országgyűlés kétharmados többséggel várhatóan elfogadja az audiovizuális médiaszabályozás tartalmi kérdéseit rögzítő média alaptörvényt.

A pártok képviselői egyetértettek abban, hogy a hírközlési és médiapolitikai szempontok együttes érvényesítése mellett szükséges a multiplexerek (a multiplexek, azaz az egyfrekvenciás hálózatok szolgáltatói, sugárzói) pályáztatása, annak mielőbbi eredményes lezárása - hangsúlyozza a közlemény.

Ezeken a digitális frekvenciákon egyébként lehetőség van arra, hogy a rádióknál például egy országos frekvencián - sávszélességtől függően - öt-tíz rádióműsor szólaljon meg.

A közlemény tartalmazza azt is: a pályázati eljárás ellenőrzésének megteremtése érekében a pártok országgyűlési eseti bizottságot hoznak létre.

A bizottság az országgyűlési képviselőcsoportok egy-egy tagjából áll majd, állandó meghívottként a pártok egy-egy szakértője is részt vesz a testület munkájában.Pártreagálások

Jánosi György, a parlament kulturális és sajtóbizottságának szocialista elnöke szerint 2008 tavaszán indulhat a digitális átállás, miután az Országgyűlés várhatóan a tavaszi ülésszak végig elfogadja a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslatot, és ezt követően indulhat meg a pályázati kiírás, amelynek december 31-ig le kell zárulnia.

Jánosi György elmondta: a négypárti megállapodás kevés tartalmi kérdésben köti meg a pályázók kezét.

A Fidesz üdvözli a médiaügyeket érintő jogalkotási feladatokról való megállapodást, a párt fontosnak tartja, hogy hozzáférési esélyegyenlőség jöjjön létre az emberek között - közölte Cser-Palkovics András, aki az ellenzéki pártot képviselte az ötpárti tárgyalásokon.

A Fidesz szükségesnek tartja, hogy a digitális átállás mellett vizsgálják felül a tartalomszabályozást is, vagyis fogadják el az új médiatörvényt.

A KDNP - az egyetlen parlamenti párt, amely nem írta alá a megállapodást - közölte: elkötelezettek a digitális földfelszíni sugárzás sikeres magyarországi bevezetése mellett, de a megállapodást több okból sem tartja elfogadhatónak.

A párt szerint a törvényjavaslat megkerülte a tartalomszabályozást, és a négypárti megállapodás nem tartalmaz elégséges garanciát arra, hogy a kormánypártok elkötelezettek az új médiatörvény megalkotása, a monopóliumok lebontása és újak kialakulásának megakadályozása mellett.