A karanténból egyenesen Magyarországra jön Charles Simonyi

InfoRádió / MTI
2007. április 25. 15:55
Charles Simonyi hétfőn Magyarországra látogat. Az amerikai-magyar űrturista sajtótájékoztatót tart és gyerekekkel találkozik a Magyar Vöröskereszt budapesti székházában.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke beszámolt arról, hogy a szervezet székházában tartandó tájékoztatón Charles Simonyi azokkal a gyerekekkel találkozik, akik részt vettek januárban meghirdetett rajzpályázatukon. Az űrturista három rajzot vitt magával a Nemzetközi Űrállomásra.

A Magyar Vöröskereszt elnöke elmondta: régóta ismeri Charles Simonyit, ezért vállalta a hétfői programok egy részének koordinálását.

Horváth András, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke kiemelte: "Charles Simonyi első útja, ahogy kiengedik a karanténból, Magyarországra vezet". Délelőtt közéleti személyiségekkel, délután pedig magyar tudósokkal és diákokkal találkozik.

Charles Simonyi április 7-én indult útnak. A Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérő egysége a múlt szombaton szállt le, az űrturista két hivatásos űrhajós, az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria társaságában tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. A kabin a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgantól mintegy 135 kilométernyire északra ért Földet.