Meglepő leletek a szigetszentmiklósi ásatáson

Infostart
2007. április 24. 06:10
Nyolc hónapja nem tudják megkezdeni egy barkácsáruház építését Szigetszentmiklós-Lakihegy határában, mert a területen több mint kétszáz kora bronzkori sírra bukkantak a régészek - értesült az InfoRádió. Patay Róbert régész, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa közölte, hogy befejezték a munkát, és a kiásott leletanyag még a szakembereket is meglepte.

A Szigetszentmiklós-Lakihegy határában lévő területen tavaly szeptemberben kezdődött az ásatás - mondta el az InfoRádiónak Patay Róbert régész.

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa közölte: egy kora bronzkori temetőt tártak fel, de ez a régészeket is meglepte, ugyanis arra számítottak, hogy a négy évvel korábban a szomszédos területen megtalált középső bronzkori urnatemető erre a lelőhelyre is áthúzódik.

Hozzátette: 227 sírra bukkantak, és a leletek vegyes temetkezési rítust bizonyítanak, mivel csontvázas és hamvasztásos sírokat egyaránt találtak.

Patay Róbert kifejtette: minden nagyobb beruházás előtt előírt kötelezettség az ásatás, és noha erről a barkácsáruház beruházója nem tudott, nem volt vita közöttük.

Az ásatás teljes költségét a beruházó állta - emelte ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást