Demeter: Szilvásy alkalmatlan

InfoRádió / MTI
2007. április 22. 16:04
Demeter Ervin fideszes képviselő szerint nem alkalmas a titkosszolgálatok vezetésére a Miniszterelnöki Hivatalt irányító Szilvásy György.

A titkosszolgálatok volt és jelenlegi munkatársai ismét oda keveredtek, ahova nem kellett volna, azaz egy karitatív szervezet vezetőségében tűntek fel, ami elfogadhatatlan - mondta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja.

Demeter Ervin a szervezet nevét nem közölte, csupán annyit mondott: a VPOP egy házkutatás során hat embert őrizetbe vett, a Fővárosi Ügyészség pedig előzetes letartóztatásba helyezte őket.

A sajtóhírekből az tudható, hogy 1,2 milliárd forintos csalásról van szó - tette hozzá Demeter Ervin.

Az érintett alapítvány különböző szállítmányokat karitatív célok helyett több hazai üzletláncnak adott el, ám az áfát és a vámkedvezményt elmulasztotta megfizetni - mondta a politikus.

"Az alapítványnak, amelyhez kapcsolódnak ezek a gazdasági társaságok, a döntéshozó szervében, a kuratóriumában szinte mindenki a titkosszolgálatok volt vagy jelenlegi alkalmazottja" - közölte Demeter Ervin.

A politikus emlékeztetett: szintén lapértesülések szerint ez az alapítvány osztott március 15-én jutalmat a Szilvásy György testvére, Szilvásy István által vezetett belügyminisztériumi kórház alkalmazottainak.

Itt megjelent Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója is - tette hozzá a fideszes politikus.

Szilvásy György másik testvére, Szilvásy Péter pedig "az alapítvány munkatársa" - mondta Demeter Ervin.

Kérdésre válaszolva Demeter Ervin közölte: abban az időben, amikor ő felügyelte a titkosszolgálatokat, csak főigazgatói engedéllyel, rendkívül indokolt esetben vállalhatott szerepet a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazottja alapítványban, vagy ehhez kapcsolódó gazdasági társaságban.

A VPOP korábbi közlése szerint az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügyben hét embert gyanúsítanak azzal, hogy 8.500 tonna az országba behozott élelmiszer után nem fizettek meg összesen 1,22 milliárd forint áfát és vámot."A hivatkozott alapítvány kuratóriumi elnöke és néhány más személy ügyében indított büntetőeljárás nem érinti az NBH egyetlen aktív, vagy nyugalmazott dolgozóját sem" - közölte a MeH Nemzetbiztonsági Irodája.

Az alapítvánnyal az NBH-nak semmi néven nevezendő kapcsolata nincs és nem is volt. Dr Gyarmati György, az NBH dolgozója és dr. Simon Ibolya, az NBH nyugdíjasa saját kezdeményezésükre vesznek részt a kiemelten közhasznú karitatív szervezet tevékenységében - olvasható a közleményben.

Ami a Demeter Ervin által említett engedélyezési eljárást illeti, ennek szabályai nem változtak az ő minisztersége óta: dr. Gyarmati György részvételét az erre illetékes parancsnoknak jelentette be, aki ezt tudomásul vette, az eljárás tehát mindenben megfelelt a vonatkozó, 1997-ben kelt rendelet előírásainak - írta a nemzetbiztonsági iroda.

Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője azt mondta: visszautasítják azt a burkolt vádat, amelyet Demeter Ervin a sajtótájkékoztatón sejtetni engedett, vagyis hogy az alapítvány az NBH fedőszerve lett volna.