Három fővárosi kórház összevonását javasolják

Infostart
2007. április 20. 17:06
Ötmilliárd forintot kér a Fővárosi Önkormányzat a kormánytól a kórházi szerkezetváltozáshoz szükséges intézményi feladatátvállalásokra, műszerek átköltöztetésére, fejlesztésre, és további kétmilliárdot az elbocsátott egészségügyi dolgozók végkielégítésére. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes bejelentette: kezdeményezi a Szent János, a Szent Margit és a Budai Gyermekkórház összevonását.

Összesen hétmilliárd forintot vár el a kormányzattól a főváros a budapesti egészségügyi átszervezések miatt - közölte Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Kifejtette: közel ötmilliárd forint az ágyszámstruktúra változásának költsége, kétmilliárd forintot pedig a végkielégítésekre kell fordítani.

Az InfoRádió kérdésére a politikus elmondta: a 860 budapesti egészségügyi dolgozó menesztése folyamatos júniusig. A betegellátás biztonsága érdekében a főváros 10 százalékos szülészeti-nőgyógyászati kapacitásnövekedéssel számol.

Negyven százalékkal csökkent a szülészeti kapacitás, de ez nem elfogadható, ezért felülvizsgálatot kezdeményeztünk a kérdésben - jelentette ki a főpolgármester-helyettes.

Horváth Csaba sürgette a Szent János, a Szent Margit, és a Budai Gyermekkórház összevonását. Hangsúlyozta: a három intézményből jöhet létre az észak-budai integrált kórház, amely három telephelyen fog működni, de egy igazgatást kapna. A Fővárosi Közgyűlés jövő héten tárgyal a javaslatról - tette hozzá a politikus.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy szeretnének képet kapni a budapestiek életminőségéről, ezért a jövőben évente mérik majd a kultúrához, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, és statisztikát készítenek az ezeket befolyásoló tényezőkről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást