Nagy-Britanniában nem etetnek pulykát pulykahússal

Infostart
2007. április 19. 15:20
Fizikai lehetetlenség, hogy Nagy-Britanniába magyar pulykahússal került be a madárinfluenza vírusa - szögezte le az InfoRádiónak Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A magyar főállat-orvos telefonon beszélt brit kollégájával, aki elmondta: a jelentés még nem végleges és nem hivatalos, bár délelőtt valóban felkerült a londoni agrártárca honlapjára - mondta el az InfoRádiónak Gőgös Zoltán.

Az államtitkár szerint egyébként a dokumentumban semmi új nincs. A britek most is azt mondják, hogy miután nagyon hasonlít a két vírus egymáshoz, valószínűleg tőlünk hurcolták be Nagy-Britanniába.

Származhat azonban Vietnamból, Hongkongból és még nagyon sok helyről is, mert szinte minden vírus egyforma, és ezt a britek is pontosan tudják - hangsúlyozta az államtitkár, rámutatva, hogy a skóciai és a vietnami vírustörzs például 99.95 százalékban megegyezett. A magyar és a nagy-britanniai vírustörzsnél az egyezés 99,96 százalékos.

"Pulykában nálunk madárinfluenza soha nem volt, pulykahússal kivinni Angliáig a madárinfluenzát pedig szinte fizikai lehetetlenség. Arról már nem is beszélve, hogy Angliában nem etetnek pulykát pulykahússal. Vagyis szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a nagy-britanniai vírus Magyarországról származott" - hangsúlyozta Gőgös Zoltán.

Az agrártárca államtitkára szerint egyébként gyakorlati jelentősége annak sem lenne, ha valóban Magyarországról terjedt volna a vírus Nagy-Britanniára. Hazánk eddig a madárinfluenza kezelése kérdésében minden nemzetközi szervezettől csak dicséretet kapott, emlékeztetett Gőgös Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást